Τα μυστικά της κάλπης: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Gazzetta team
Τα μυστικά της κάλπης: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κόμματα και οι αρχηγοί τους έξι μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015 κι ενώ το προεκλογικό κλίμα έχει πλέον ανάψει για τα καλά.

Τα κομματικά επιτελεία δίνουν διμέτωπο αγώνα, αφενός στις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου πλέον το στοίχημα επικεντρώνεται στην τελική συμμετοχή, αφετέρου στη μάχη της τηλεόρασης και των τηλεοπτικών σποτ που στόχο έχουν να συσπειρώσουν την κομματική βάση αλλά και να πείσουν τους αναποφάσιστους και τους ψηφοφόρους της πρώτης φοράς. Το ενδιαφέρον των πολιτών έχει ανέβει κατακόρυφα όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις που διεξάγουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυσή τους συνοψίζονται στα εξής:

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε Κυριακάτικες εφημερίδες κυμαίνονταν από 5-7%). Η διαφορά αυτή έχει τάση μίκρυνσης που δεν οφείλεται στην μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας αλλά στη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον προσεγγίζει το 60% με τάσεις ανοδικές. Σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αν και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει το εύρος της τελικής διαφοράς. Φαίνεται πάντως ότι το πακέτο θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αλλά και η χορήγηση της σύνταξης του Ιουνίου μέσα στην εβδομάδα θα αποτελέσει βασικό παράγοντα επιστροφής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη επιλογή τους αλλά και νομιμοποιητική βάση επιστροφής τους στην κομματική βάση.

Μάχη θα δοθεί για την τρίτη θέση, με το Κίνημα Αλλαγής να προσπαθεί να ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό αλλά και την Χρυσή Αυγή που δεν εμφανίζει σημάδια κάμψης των ποσοστών της, ούτε όμως φαίνεται να κινείται ανοδικά. Αν και η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται παραδοσιακά μια πιο “χαλαρή” ψήφος, εικάζεται πως η πόλωση δεν θα επιτρέψει την άνοδο των ποσοστων των μικρότερων κομμάτων σε βαθμό που θα μπορέσουν να ανατρέψουν τη μεγάλη δύναμη του δικομματισμού που εκτιμάται πως αθροιστικά θα προσεγγίσει το 60% των ψήφων.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ακόμη στη ζώνη του 12 - 15%, ποσοστό ικανό να αυξήσει ή να μειώσει τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Το βράδυ των εκλογών η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι που θα αναδείξει και το εάν μέσα στις σκέψεις του Πρωθυπουργού είναι η προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Ιούνιο, ή εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να τηρήσει την δέσμευσή του για εκλογές τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με ένα μεγάλο αριθμό αναλυτών, ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να επισπεύσει τις εκλογές εάν η διαφορά είναι μικρότερη των 5 μονάδων (στο Πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει η βεβαιότητα ότι μια τέτοια διαφορά είναι αναστρέψιμη μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον) ή εάν η διαφορά ξεπεράσει τις 8 μονάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η συντριβή στις εθνικές εκλογές για αυτό και η επίσπευσή τους φαντάζει αρκετά πιθανή. Σε οποιαδήποτε άλλο σενάριο, ο χρόνος των εκλογών φαίνεται πως έχει κλειδώσει για το φθινόπωρο.

Πηγή: Reader.gr