Το «επταήμερο» του Μητσοτάκη και οι αντιδράσεις (pics & vid)

Gazzetta team
Το «επταήμερο» του Μητσοτάκη και οι αντιδράσεις (pics & vid)
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιχειρησιακές συμβάσεις που θα εμπεριέχουν αλλαγές στην «παραδοσιακή εργασία του οκτάωρου και του πενθήμερου».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου σχετικά με την «επταήμερη απασχόληση όσων εργαζομένων συμφωνήσουν από κοινού με τους εργοδότες τους» έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας επεσήμαναν στα κυβερνητικά στελέχη ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη αφορούσε κάτι που σε προγενέστερο χρόνο είχε αποδεχθεί η υπουργός Εργασίας, υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση που δεν καθιέρωνε την επταήμερη εργασία αλλά την επταήμερη λειτουργία επιχείρησης με τη σύμφωνη γνώμη διοίκησης κι εργαζομένων και που σε καμία περίπτωση δεν άνοιξε τον δρόμο στην επταήμερη εργασία.

Αναλυτικά η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζόμενους να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από ότι θα είχαν οι εργαζόμενοι και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όσοι τα ακούν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει».

Το απόσπασμα περίπου στο 1.26 του βίντεο που ακολουθεί:

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία

Για επιστροφή των εργαζομένων στον 18ο αιώνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην διακαναλική του συνέντευξη.

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγγυηθεί» την 13η σύνταξη αλλά αντίθετα «δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία».

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του.

Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη "ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα". Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί.

Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα ( επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα.

Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό.

ΝΔ: Το Μαξίμου καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για επιχειρησιακή σύμβαση που (καλώς) ενέκρινε η Αχτσιόγλου

Απάντηση στις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να νομοθετήσει την επταήμερη εργασία δίνει μέσω ανακοίνωσής της η ΝΔ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή γκάφα του «μηχανισμού λάσπης του κ. Τσίπρα».

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε "13η σύνταξη" ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με την συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους», τονίζουν από τη ΝΔ.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για μια επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη το 2018 και διασφαλίζει την επταήμερη λειτουργία τμημάτων της παραγωγής της εταιρείας, με νέο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που έχει ως αποτέλεσμα να εργάζονται κατά μ.ο. λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, όπως προβλέπεται στο «κλασικό» οχτάωρο.

«Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαίου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα», προσθέτουν από τη ΝΔ.

Αχτσιόγλου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Εργασίας, η οποία μέσω Τwitter επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας πως:

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκαθαρά για θέσπιση 7ημερης εργασίας. Μετά προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η δυνατότητα συνεχούς 7ήμερης λειτουργιας επιχειρήσεων ίσχυε διαχρονικά & ουδεμία σχέση έχει με 7ήμερη εργασια. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάντα με βάση την εργατική νομοθεσία».

...και το Twitter ξεσαλώνει...

Η κόντρα κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης έκτοτε βρήκε νέο πεδίο αντιπαράθεσης, ενώ όπως είναι φυσικό οι χρήστες των social media πήραν με τη σειρά τους θέση σχετικά με το ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο διαδίκτυο.

ΚΙΝΑΛ: Δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών ο Μητσοτάκης

Ως επιστροφή στο χθες χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία.

Η ανακοίνωση:

Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες.