Μαφία των φυλακών: Λυκουρέζος - Παναγόπουλος αρνούνται τις κατηγορίες (vid)

Gazzetta team
Μαφία των φυλακών: Λυκουρέζος - Παναγόπουλος αρνούνται τις κατηγορίες (vid)
Αρνούνται το κατηγορητήριο οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος που απολογούνται για την μαφία των φυλακών. Τι αναφέρουν στα υπομνήματά τους.

Στα απολογητικά υπομνήματά τους, οι δύο δικηγόροι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και σχέση σε εγκληματική οργάνωση αλλά και οποιαδήποτε εμπλοκή τους σε παράνομες πράξεις σε βάρος του επιχειρηματία Άρη Φλώρου. Ισχυρίζονται επίσης πως ο επιχειρηματίας σκόπιμα τους εμπλέκει προκειμένου ο ίδιος να ωφεληθεί στις ποινικές του υποθέσεις.

Λυκουρέζος: Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου

Μαραθώνια ήταν η απολογία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου στον ανακριτή Κ. Νικόπουλο, στο γραφείο του οποίου παρέμεινε για σχεδόν 6 ώρες. Στο υπόμνημά του, τονίζει ότι για την εμπλοκή του «αναγορεύεται σε αξιόπιστος μάρτυρας ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από τα δικαστήρια», μια για την Energa και μια για την απόπειρα σε βάρος του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου.

Υπογραμμίζει επίσης πως στην υπόθεση του κ. Φλωρου και του κ. Αντωνόπουλου «υπερβαίνει τα όρια της λογικής» η εναλλαγή ρόλων του θύτη και του θύματος. Ο κ. Λυκουρέζος τονίζει πως από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται να γνωρίζουν εδώ και 5 χρόνια «τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, πλην κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας».

Αναφερόμενος στο αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση από το 2014, ο 86χρονος δικηγόρος απαντά ότι η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και του βαρυποινίτη φερόμενου ως αρχηγού, είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019.

Είναι «αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα-) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γιώργου Αντωνόπουλου» αναφέρει και συνεχίζει «Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο».

Η κατηγορία, σύμφωνα με τον 86χρονο ποινικολόγο πάσχει από «απόλυτη αοριστία».

Για την απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Άρη Φλώρου ο ποινικολόγος επισημαίνει πως ούτε τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον επιχειρηματία ούτε ποτέ τον επισκέφθηκε στην φυλακή. «Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, (σσ του κ. Φλώρου) η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου. Καμία απολύτως σχέση δεν είχα ή έχω με εγκληματικές οργανώσεις με εγκληματικές συμπράξεις και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθα απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων».

Κατά τον ποινικολόγο η κατηγορία σε βάρος του επιτελεί συγκεκριμένο διπλό ρόλο καθώς «αποσυνδέει τρόπον τινά τον ήδη καταδικασθέντα Αριστείδη Φλώρο από την ηθική αυτουργία της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Γ. Αντωνόπουλου και επιχειρεί να διαρρήξει την πολλαπλώς ομολογημένη και αποδεδειγμένη σύνδεση του Α. Φλώρου με την ομάδα των έγκλειστων κακοποιών».

Παναγόπουλος: Στη σφαίρα της φαντασίας η κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος στο υπόμνημα του αναφέρει πως η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση «κινείται στην σφαίρα της φαντασίας». Ο δικηγόρος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τονίζει πως ανέλαβε την εκπροσώπηση του κ. Αντωνόπουλου το 2017.

«Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας» τονίζει ο κατηγορούμενος.

Υπογραμμίζει ακόμη πως κατά την δικογραφία, ο συγκατηγορούμενός του ποινικολόγος φέρεται να είχε απαίτηση από τον επιχειρηματία και σημειώνει πως δεν προκύπτει αξιόποινος δικός του ρόλος στην ερευνώμενη υπόθεση.

Αναφερόμενος δε, ειδικά στην κατάθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος φέρεται – κατά την κατηγορία – να είναι το θύμα της απόπειρας εκβίασης ο δικηγόρος στο υπόμνημά του τονίζει «Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο, δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την «αφρόκρεμα» των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση»;

Η απολογητική διαδικασία συνεχίζεται.

Αποζημίωση 10.000 ευρώ ζητά από την Κατερίνα Παπακώστα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Aγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Με την αγωγή του ο κ. Λυκουρέζος ζητά ως αποζημίωση το ποσό των 10.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η υπουργός δεν σεβάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και τον ενοχοποίησε πριν καν απολογηθεί.

«Η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου (και άρα σε προσβολή της προσωπικότητας μου). Ειδικότερα εκφράστηκε ως μη έδει η βεβαιότητα της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ» αναφέρει και προσθέτει:

«Προέβη άνευ λόγου και αιτίας, στις ως άνω ανοίκειες δηλώσεις της, εμφανιζόμενη μάλιστα να επιχαίρει για την υποτιθέμενη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μολονότι η σύλληψη μου, έλαβε χώρα σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή και όχι κατόπιν έρευνας της ως άνω υπηρεσίας».

Και συνεχίζει: «Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου, η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό, και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση μου».

Παπακώστα: «Η αναφορά μου ήταν συνολική»

Σημειώνεται ότι η κ. Παπακώστα νωρίτερα, σε δήλωσή της διευκρίνισε ότι η αναφορά της ήταν συνολική και όχι προσωπική.

«Ο κάθε πολίτης έχει από το Σύνταγμα και τους Νόμους το τεκμήριο αθωότητας έως ότου τελεσιδικήσει υπόθεση που τον αφορά και εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η κ. Παπακώστας, συμπληρώνοντας:

«Δεν αισθάνομαι ευτυχής διότι στην διαδικασία της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια στις φυλακές, προφυλακίστηκαν, διότι έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, και δικηγόροι. Η αναφορά μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο και δεν είναι προσωπική».

Πηγή: reader.gr