Τσίπρας: «Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν» (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: «Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν» (vid)
«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές.

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά το Πάσχα, ώστε να εξετάσουν τον «δημοσιονομικό χώρο» και να καταλήξουν «σε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης».

Ο πρωθυπουργός, αποκάλυψε πως συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές «γιατί πολλοί θεωρούν ότι είναι η ώρα να δρέψει τους καρπούς της καλής πορείας της οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «οι εκλογές θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας. Αυτή είναι η στρατηγική και δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί είναι η απόδειξη της επιστροφής στην κανονικότητα».

Ερωτώμενος αν φοβάται πως μια ενδεχόμενη ήττα στις Ευρωεκλογές, θα διευρύνει εκείνη των εθνικών εκλογών, σημείωσε πως Ο Κώστας Καραμανλής το 2009 δραπέτευσε από το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Ο Καραμανλής είχε κερδίσει τον Σημίτη σε ευρωεκλογές και έχασε. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, της προοδευτικής συμμαχίας είναι να δώσει την δυνατότητα να εκφραστεί και να στηρίξει την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Στόχος είναι η νίκη στις ευρωεκλογές και όχι η ήττα με χαμηλό σκορ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος. Ούτε το 2015 όταν έκανα συμβιβασμό και έχασα την μισή μου Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ούτε για μια στιγμή δεν το σκέφτηκα, όταν δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να λυθεί η διαφορά 30 ετών». Χαρακτήρισε τη συμφωνία με το ΔΝΤ «πολύ σημαντική εξέλιξη, την δεύτερη σημαντικότερη μετά την έξοδο από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «Όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Δεν είναι κατορθώματα του Τσίπρα, αλλά οι θυσίες του ελληνικού λαού. Καλό πράγμα να ευημερούν οι αριθμοί, πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να ευημερούν.

Μπαίνουμε σε νέα πίστα. Διαμορφώνονται οι όροι ώστε να εμβαθυνθεί η νέα οικονομική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζεται μετά την ΔΕΘ. Τελειώνει η λιτότητα. Από μείωση του ΕΝΦΙΑ ως μειώσεις φόρων, προστασίας α’ κατοικίας. Η μη περικοπή των συντάξεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύθηκε ότι όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεν θα προβεί «σε κινήσεις εντυπωσιασμού». Αντίθετα σημείωσε «Έχουμε τον νέο δημοσιονομικό χώρο ακόμα και για το 2019. Μετά τις γιορτές θα συναντήσω τον υπουργό των Οικονομικών και αφού εξετάσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, θα δούμε τι μπορούμε να δώσουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί η οικονομία πηγαίνει. Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ερωτώμενος σχετικά με τη σκανδαλολογία των ημερών, τόνισε πως «Η Novartis είναι σκάνδαλο ενώ ο Πετσίτης σκανδαλολογία. Δια πάσαν νόσον και για πάσα αστοχία, υπάρχει ένας Πετσίτης».

Σχετικά με την Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως «Γυρνάμε ξανά στη γνωστή διαχωριστική γραμμή. Προοδευτικοί - Συντηρητικοί. Με αφορμή τις Πρέσπες δημιουργείται η νέεα προοδευτική παράταξη στη χώρα». Σε μια προσωπική απάντηση και φέρνοντας τον εαυτό σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τόνισε «Όλα τα σημαντικά αξιώματα που έχω κατακτήσει, δεν τα διεκδίκησα. Δεν είχα δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου ότι πρέπει να πρωθυπουργός. Άλλοι την έχουν». Τέλος ερωτώμενος σχετικά με τα Εξάρχεια απάντησε πως «Υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια. Δεν λύνεται με την καταστολή».