Τσίπρας: «Τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι, ξεκινάμε»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι, ξεκινάμε»
«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνάντηση για την Προοδευτική Συμμαχία στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», είπε. «Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι των Μνημονίων, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής.

«Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «σήμερα, εδώ στο Γαλάτσι ενώνουμε δυνάμεις πολίτες από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές» και έκανε συγκρίσεις με τη γέννηση της «μεγάλης πολιτικής αλλαγής της δεκαετίας του ’80». «Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015. Δεν είναι σύμπτωση» είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «δυο ιστορικής σημασίας γεγονότα», την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία «αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων», καθώς και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, όλα αυτά είναι δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής. Ακριβώς όμως επειδή η ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς δυνάμεις. Μιλώ για μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών».

«Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εδώ και καιρό ένα διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. Που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη. Ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποδεικνύεται ότι η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit, είπε ο πρωθυπουργός. Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «η Αριστερά ήταν αυτή που τελικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» και «έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής». «Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός», όχι η ΝΔ, υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδρασή του σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις. «Σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα; Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνομοσιολόγων και εθνικιστών ; Και πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη; Ως το χώρο των φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι ; Και ποιος άραγε τις κάνει αυτές τις συναλλαγές από τη πλευρά των Ευρωπαίων; Η Μέρκελ και ο Γιουνκέρ; Τα ηγετικά στελέχη δηλαδή του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος;» αναρωτήθηκε.

Το χειρότερο ολίσθημα, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν ήταν η εμμονή στην αθλιότητα περί συναλλαγής αλλά η επιμονή του να μη πει ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία» πρόσθεσε.

«Στόχος μας η νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου. Για πάρουν απάντηση, όσοι προσπαθούν να διχάσουν και να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό. Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, δήθεν στο όνομα της πατρίδας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η αναμέτρηση αυτή «δεν είναι μια τυπική μάχη αποτύπωσης συσχετισμών. Σε 50 μέρες από τώρα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης».

«Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι απολύτως κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: reader.gr