EuroWorking Group: Άκαρπη η συνεδρίαση, νέα αναβολή στη δόση του 1 δισ.

Gazzetta team
EuroWorking Group: Άκαρπη η συνεδρίαση, νέα αναβολή στη δόση του 1 δισ.
Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα έληξε το σημερινό EuroWorking Group.

Στο σημερινό EuroWorking Group δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς οι θεσμοί και ειδικά η ΕΚΤ ενημέρωσαν πως ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Τα πράγματα πλέον γίνονται πιεστικά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές λίγο πριν η χώρα μπει στην ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και θεσμών γίνεται για τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι θεσμοί θέλουν να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τόσο στο ύψος της οφειλής (50.000 ευρώ) όσο και στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (130.000 ευρώ). Και αυτό διότι εκτιμούν πως μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών φοροδιαφεύγει και είναι πιθανό να επωφεληθεί των νέων διατάξεων.

Παράλληλα, οι θεσμοί θέλουν να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες) και επιθυμούν να εισαχθεί όριο 100.000 ευρώ στη συνολική οφειλή από ενυπόθηκα δάνεια, ποσό το οποίο είναι «κουρεμένο» κατά περίπου 23% σε σχέση με τα 130.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.

Τέλος, οι θεσμοί θέλουν να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά μέσα τρέχουσας αποτίμησης άνω των 20.000 ευρώ.

Πηγή: insider.gr