Τα νέα πρόσωπα ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

Gazzetta team
Τα νέα πρόσωπα ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο
Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες συντελούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του, προτού δοθούν στη δημοσιότητα και νέα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύονται με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο για την πιθανότητα συμμετοχής τους στην ευρωλίστα σκοπεύοντας να παρουσιαστεί τελικώς ένα ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπεί όλους τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους και θα αποτυπώνει τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα της Ολυμπιονίκη Νίκης Μπακογιάννη είναι ανάμεσα σε αυτά που το Μαξίμου θα ήθελε να περιληφθούν στην ευρωλίστα, εφόσον ωστόσο η ίδια άρει τις αντιρρήσεις της καθώς θα πρέπει να παραιτηθεί από τον στρατό όπου υπηρετεί.

Στο μεταξύ όπως έγραψε το Reader.gr με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα καταργείται το ασυμβίβαστο για την ιδιότητα του βουλευτή με εκείνη του υποψηφίου ευρωβουλευτή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν ένας σημερινός βουλευτής -από όποιο κόμμα καθώς το θέμα απασχολεί και υποψηφίους της ΝΔ- ανακηρυχθεί ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας μόνο εφόσον εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο.

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις υποψηφιότητες της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να το ξανασκέφτεται, να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως η ρύθμιση δίνει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό αλλά και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ρίξουν ακόμη και στο παρά πέντε στην μάχη των ευρωεκλογών πολιτικά στελέχη και υπουργούς για να ενισχύσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους. Πρακτικά εάν ο Αλέξης Τσίπρας θελήσει να δώσει κι άλλη δυναμική στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατεβάσει και υπουργούς οι οποίοι εφόσον εκλεγούν θα έχουν την δυνατότητα να παραιτηθούν από τη Βουλή αργότερα, ή εφόσον κριθεί ακόμη και να παραιτηθούν από ευρωβουλευτές για να είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές.

Με βάση το σκεπτικό της τροπολογίας η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή του υπαλλήλου, που πρέπει να παραιτηθούν για να θέσουν υποψηφιότητα, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους δεν προϋποθέτει, το να είναι πολιτικά ουδέτερος αντιθέτως συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη. Για τους λόγους αυτούς έχει καταργηθεί το αντίστοιχο κώλυμα για τους βουλευτές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πηγή: Reader.gr