Γιατί o Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο

Gazzetta team
Γιατί o Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο
Τυπικά, το Μέγαρο Μαξίμου δεν μαδάει πια την μαργαρίτα των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, ενώ στην τελευταία κομματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με έντονο ύφος από τα στελέχη του να συνταχθούν με αυτήν την γραμμή αποφεύγοντας δηλώσεις, ακόμη και σκέψεις για τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η βαθιά επιθυμία του πρωθυπουργού είναι πράγματι οι εθνικές εκλογές να γίνουν το Φθινόπωρο κι όχι την άνοιξη. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν για μία ακόμη φορά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να κερδίσει ακόμη και τις ευρωεκλογές. Το σκεπτικό των κυβερνώντων συνδέεται με την εκτίμηση πως ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει δεύτερος στην ευρωκάλπη, εάν το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο δηλαδή περί τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες τότε με άνεση μπορούν να κόψουν το νήμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Για το Μαξίμου, εφόσον η Νέα Δημοκρατία που έχει αναγάγει σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές δεν πετύχει (σε περίπτωση νίκης) κάποια μεγάλη διαφορά τότε αυτομάτως θα δει να καταρρέει η επιχειρηματολογία της ότι διαθέτει συντριπτική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ότι προηγείται με ποσοστά μεγαλύτερα των 10 μονάδων όπως επιμένουν μερικές από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γιατί υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που δίνουν την διαφορά γύρω στις 4-5 μονάδες, δηλαδή δείχνουν μία απόσταση που θα μπορούσε να καλυφθεί ως την αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εφόσον η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μικρότερη των πέντε μονάδων τότε η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα και θα κλονιστεί η βεβαιότητα της ΝΔ ότι μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία. Από την άλλη, πιστεύουν πως εάν (σε περίπτωση ήττας) η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 6 μονάδων τότε αυτό σημαίνει πως δύσκολα ούτως ή άλλως θα μπορούσε να καλυφθεί με ταυτόχρονες κάλπες.

Το «βουβό κομμάτι του εκλογικού σώματος»

Στην κυβέρνηση θεωρούν μελετώντας και τις δικές τους δημοσκοπήσεις πως υπάρχει ένα «βουβό κομμάτι του εκλογικού σώματος» που δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ των μετρήσεων και αυτό θα κρίνει τελικώς το αποτέλεσμα των αναμετρήσεων. Το κομμάτι αυτό τόσο στο δημοψήφισμα του 2015 όσο και στις εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς λειτούργησε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα ο πρωθυπουργός έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι η απόσταση με την ΝΔ όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν είναι η πραγματική και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκτήσει τέτοια δυναμική που θα μπορούσε να ανατρέψει μία μικρή απόσταση από την ΝΔ. Σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαϊου και με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να πει ότι «πήρε το μήνυμα» και ότι τα αποτελέσματα στην Ευρώπη δείχνουν πως πραγματικά είναι αναγκαίο ένα ευρύ αριστερό και προοδευτικό μέτωπο απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις όπως αυτό που «χτίζει» το τελευταίο δίμηνο φτιάχνοντας τον προεκλογικό καμβά του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί μεν η κυβέρνηση να «έχανε» ως τώρα στις εντυπώσεις λόγω της παρουσίας των ΑΝΕΛ στο σχήμα, όμως τώρα το κόμμα του κ. Καμμένου αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως δεν είναι μόνος του, αντιθέτως βρίσκει συνομιλητές και συμμάχους που δηλώνουν πως αποδέχονται την πολιτική του και συντάσσονται με την πρόκληση της δημιουργίας -επί της ουσίας ενός αντιδεξιού μετώπου- ώστε η χώρα να μην επιστρέψει σε συνθήκες μνημονίου όπως υπαινίσσεται ο προγραμματικός λόγος της Πειραιώς. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αναμένεται μάλιστα και νέα αναβάθμιση της χώρας από οίκο αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη την επιστροφή του 1 δις ευρώ από την διακράτιση των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Ο Μάιος ως σενάριο δεν έχει απορριφθεί στο 100% όμως εάν το επόμενο διάστημα υπάρξει προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 26 Μαϊου αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει πειστεί ότι μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές αφήνοντας δεύτερη την Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: reader.gr