Τσίπρας: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ

Gazzetta team
Τσίπρας: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ
Καταχειροκροτούμενος από το υπουργικό του συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «κίνηση συμβολική και ουσιαστική που την χρωστάμε σε αυτούς που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμα λόγο για κίνηση που «περιορίζει τις ανισότητες» και που «ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων και θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης».

Μίλησε μάλιστα ακόμα για «βήμα ιστορικής σημασίας» καθώς πρόκειται για αύξηση έπειτα από «10 χρόνια μειώσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του. Μίλησε χαρακτηριστικά για τις «εντατικές προσπάθειας του ΣΕΠΕ» αλλά και για εκείνες της κυβέρνησης «με νομοθετήματα» με τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο «αλλάξαμε την εικόνα και μειώσαμε τη μαύρη εργασία. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση. Εξαιρετικά σημαντικό ότι το καταφέραμε σε δύσκολες συνθήκες». Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος, πως «μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση σε μια κατάσταση ευρωπαϊκής χώρας και κανονικότητας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να την κάνουμε μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι έχουμε επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών.

Το τρίτο εξίσου σημαντικό, αφορά τη μείωση της ανεργίας από το 27% στο 18,3% που αντιστοιχεί σε δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό. Σήμερα πιστεύω ότι ως επιστέγασμα όλων αυτών των επιτυχιών και ως επιστέγασμα της ανάκαμψης της οικονομίας και της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προχωράμε σε ένα ακόμα μεγάλο βήμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας «απέκρουσε» για μια ακόμα φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα σημαντικό για τη χώρα και τον λαό έργο, με ορίζοντα το τέλος της τετραετίας.

Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη τη σταθερότητα. Αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι μεγάλες κοινωνικές και θεσμικές τομές πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει δείξει πως μπορεί και ξέρει. Αυτήν που οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίων, που αποκατέστησε τη σταθερότητα. Που ρύθμισε το δημόσιο χρέος και δημιούργησε τους όρους για την ομαλή χρηματοδότηση». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ που εκκίνησε τη διαδικασία για την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του ενάντια στην αντιπολίτευση λέγοντας «κατεδαφίζεται άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης για την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές» και ξεκαθάρισε «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει το θέμα του δανεισμού με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με σχέδιο και την σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που αρμόζει».

Τέλος, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της από την ελληνική βουλή, σημείωσε: «Ιδιαίτερη συνεδρίαση λίγη ώρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για ένα πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί πάρα πολλά. Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας και την ήττα των εθνικισμών που είναι η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των δυο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».

Πηγή: reader.gr