Βερολίνο και ΟΗΕ χαιρετίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Gazzetta team
Βερολίνο και ΟΗΕ χαιρετίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε η καγκελάριος, στην δεξίωση που παρέθεσε για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μίλαν - Νάπολι (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

«Στις πολλές διεθνείς κρίσεις θα πίστευε κανείς ότι τίποτα δεν προχωρά», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήρια Γκουτέρες

Την υπερψήφιση, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι «θα ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια» στα Βαλκάνια.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «συγχαίρει την Ελλάδα για την επικύρωση» της Συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκαν οι δύο χώρες με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα έναν χρόνο πριν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αυτή η Συμφωνία συνιστά την πρώτη μεγάλη πολιτική επιτυχία του ως επικεφαλής του ΟΗΕ.