Ο Δανέλλης θα υπερψηφίσει την κυβέρνηση Τσίπρα: Το πρωί της Τρίτης η έναρξη της συζήτησης

Gazzetta team
Ο Δανέλλης θα υπερψηφίσει την κυβέρνηση Τσίπρα: Το πρωί της Τρίτης η έναρξη της συζήτησης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ποτάμι αφού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης ειδοποίησε τον Σταύρο Θεοδωράκη πως σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και να μείνει το Ποτάμι με πέντε βουλευτές στη βουλή.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Είχε προηγηθεί συζήτηση των δυο ανδρών σήμερα στα γραφεία του κόμματος στην οδό Σεβαστουπόλεως, με τον κ. Θεοδωράκη να δίνει διορία στον κ. Δανέλλη μέχρι το βράδυ για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ο κ. Δανέλλης γίνεται έτσι ο 151ος βουλευτής που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρωί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Μαυρωτάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τελικώς το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην περίπτωση που ο κ. Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Καλό θα είναι να μην το κάνει. Αν το κάνει προφανώς θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις» δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο κ. Δανέλλης είναι πρώην βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού, που εξελέξη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 κι αργότερα βουλευτής με το Ποτάμι, πιστοποίησε χθες την επιστροφή του στις πολιτικές του ρίζες με την παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής και σε όσα διθυραμβικά είπε για τον Πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι», είπε καταχειροκροτούμενος ο βουλευτής του Ποταμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δανέλλης θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Το πρωί της Τρίτης ξεκινάει η συζήτηση στο Κοινοβούλιο

Το πρωί της Τρίτης – και ώρα 10:00 – ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης. Τα ανωτέρω αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Oπως έχει γράψει το Reader.gr, το Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι 151 έχουν «κλειδώσει» και θα συγκροτήσουν εκ των πραγμάτων μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Η διαδικασία

Η διήμερη συζήτηση θα ανοίξει και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ αντιστοίχως αναμένεται να μιλήσουν δύο φορές και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Επίσης σχεδιάζεται να λάβουν το λόγο περί τους 60 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφoφoρία για τις πρoτάσεις εμπιστoσύνης των πρoηγoύμενων παραγράφων είναι πάντoτε oνoμαστική. Kατ’ αυτήν ψηφίζoυν και oι Yπoυργoί και Yφυπoυργoί, αν είναι μέλη της Boυλής.

H Kυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής αν oι πρoτάσεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εγκριθoύν από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πηγή: Reader.gr