Πάνος Καμμένος: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» (vid)

Gazzetta team
Πάνος Καμμένος: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» (vid)
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Δεν θα δώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος κατά διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, όπου αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους.

Ξεκαθάρισε δε ότι όποιος υπερψηφίσει, θα διαγραφεί από το κόμμα και ζήτησε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όποιοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα αποχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ», είπε.

«Ως κυβερνητικός εταίρος έπρεπε τώρα να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», γι’ αυτό ανακοίνωσα σήμερα στον πρωθυπουργό ότι αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Αποχωρούμε από μια κυβέρνηση που πονάμε, από την πρώτη κυβέρνηση που συγκρούστηκε με τη διαφθορά και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που έδωσε ελπίδα στους Έλληνες. Αν δώσουμε εμπιστοσύνη είναι σαν να δώσουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη δεδομένη στιγμή που τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά ουσιαστικά υποκρύπτεται θέμα εμπιστοσύνης –ξεκάθαρα- στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με πολύ βάρος στην καρδιά μας λέμε όχι –όσοι μείνουμε σε αυτή την προσπάθεια» είπε.

«Συμφωνήσαμε ότι έλαβε τέλος μια έντιμη συνεργασία τεσσάρων ετών, δύο κομμάτων από διαφορετικούς χώρους. Είμαστε ένα Κίνημα Πολιτών που ξεκίνησε το 2012 μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, 200.000 πολίτες συγκροτήσαμε ένα κίνημα που ξεκίνησε από ένα «όχι»: ένα «όχι» το οποίο είπα κατά την ψηφοφορία του δευτέρου μνημονίου επί κυβέρνησης Σαμαρά. Μας πολέμησαν όσο κανένα άλλο κόμμα αυτά τα χρόνια, με πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος να έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας ήταν η πάγια εντολή μας –αυτή την επιταγή και λαϊκή εντολή καλούμαστε να υπηρετήσουμε σήμερα» είπε επίσης.

Θα ψηφίσω πρόταση μομφής αν...

«Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει και κάνει δήλωση ότι δέχεται λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» και ότι ποτέ του δεν θα τον διαπραγματευτεί, ότι ακόμη και αν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία θα την καταργήσει δια νόμου, υπογράφω την πρόταση μομφής. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Μητσοτάκης κάνει τις προτάσεις μορφής μόνο για να παραδώσει τη Μακεδονία. Αυτή στη στιγμή μάλλον λαμπάδες ανάβει» είπε ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ.

Ζήτησε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική υποχρέωση της κύρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Το προσύμφωνο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αντισυνταγματικό. Να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα η συμφωνία, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων» είπε ζητώντας δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς εάν οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν στην ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι ο ίδιος, ο Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν –όπως έχουν εξ άλλου εξαγγείλει. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε.

Δεν περνάμε στην αντιπολίτευση για όλα –το θέμα των Πρεσπών και για όσα δεν συμφωνούμε είναι αυτά που θα καταψηφίζουμε στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταψηφίζουμε όλα τα νομοσχέδια.

Για την προοπτική συνεργασίας με άλλα κόμματα ή σχηματισμούς, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι ιδιαίτερα με μικρότερα κόμματα ενδέχεται να βρεθούν κοινές συνισταμένες, ωστόσο, πάνω απ’ όλα βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Καλώ όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να έρθουν κοντά μας

«Καλούμε όλους τους πατριωτικούς χώρους, στο ιερό δεν μπαίνει κανείς αλλά στην εκκλησία είναι καλοδεχούμενοι όλοι με όσους έχουμε κοινές θέσεις. Απέναντί μας έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον στον χάρτη. Είμαστε ήδη σε επαφή με κάποιους βουλευτές, όχι μόνο σε όσους έφυγαν από τους ΑΝΕΛ αλλά σε ανεξάρτητους βουλευτές. Επίσης, συνομιλούμε με μη βουλευτές».

Τι είπε μετά τη συνάντηση με Τσίπρα έξω από το Μαξίμου

«Για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Καμμένος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα αναγγέλλοντας την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε συζήτηση. Υπήρξε συνεργασία για τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια» είπε σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ευχαριστήσα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεργαστεί η συνεργασία», πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr