Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα στο OPEN: «Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» (vid)

Gazzetta team
Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα στο OPEN: «Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» (vid)
Αν ο Πάνος Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών σ' αυτήν, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την Έλλη Στάη, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών τη δεύτερη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ίδιου και της κυβέρνησής του «μετά την έξοδο από τα μνημόνια».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή την απάντηση θα ζητήσει από τον υπουργό Άμυνας στην επικείμενη συνάντησή τους την Παρασκευή και έπειτα θα πράξει αναλόγως. Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα το κάνει, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο αυτών που μας πολέμησαν. Και ότι δεν θα βοηθήσει τον Μητσοτάκη. Κυριακή κοντή γιορτή. Ούτε αυτός ούτε κανένας εκ των βουλευτών του, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή».

Στην αντίθετη περίπτωση πάντως, αν δηλαδή δεν εξασφαλίσει τους 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «συνταγματικό πρόβλημα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως πολιτικό» και γι αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρότατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι ψηφοθηρεί σε εθνικά θέματα. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Γι αυτό και δεν βλέπω να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Δεν μπορεί να πει αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης, ψηφοθηρεί και έχει μεγάλο άγχος. Αν δεν έχει άγχος να καταθέσει σήμερα κιόλας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Μάλιστα, διαχώρισε τη διαφωνία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από εκείνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, εξηγώντας πως ο κυβερνητικός του εταίρος είχε διαφωνήσει με τη χάραξη της «εθνικής γραμμής» ακόμα και ως μέλος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η συμφωνία περάσει στην πΓΔΜ και αποτύχει να κυρωθεί στην Ελλάδα, η χώρα θα «ξεφτιλιστεί» διεθνώς.

Όπως εξήγησε «Η ζημιά για τη χώρα σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην πΓΔΜ, αφού έχουμε αναγκάσει μια χώρα να αλλάξει την ονομασία της και το Σύνταγμά της, και έπειτα έρθουμε εδώ και πούμε επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Μητσοτάκης και επειδή ο κ. Καμμένος έχει ζητήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Όσο για τον χρόνο της εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε: «Μόλις ψηφιστεί στη Βουλή της πΓΔΜ και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ, με το αποτέλεσμα και τα άρθρα του Συντάγματος, άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και τα κόμματα το αποτέλεσμα, να έχουμε εικόνα ποιες αλλαγές έγιναν και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Προφανώς θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο».

Το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο «για λόγους τεχνικούς» όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού»

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού. Η κυβέρνηση πήρε σε ασφυξία την οικονομία και έφερε ανάπτυξη και κανονικότητα. πρώτη φορά είδα στο κέντρο της Αθήνας Χριστούγεννα που μου θύμισαν άλλες εποχές », σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών για να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί, σήμερα δεν μπορούμε».

«Τα μέτρα λιτότητας που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν 65 δισ. εμείς 6,5 δισ. Αυτοί αφήσαν τη χώρα χρεοκοπημένη χωρίς πλεονάσματα με 1 εκατ. ανέργους , εμείς δημιουργήσαμε συνθήκες παλινόρθωσης» πρόσθεσε.

Για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα μνημόνια είπε ότι: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς, από κει και έγιναν λανθασμένες επιλογές, που δεν μας έβγαλαν από τη φάκα»

«Να σας πω και το παράπονό μου εγώ κρίνομαι συνέχεια και ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης που ως Κασσάνδρα βγαίνει και κρίνει τα πάντα, μοίραζαν λεφτά, εγώ προσπάθησα να μοιράσω δίκαια τα βάρη» συμπλήρωσε.

Πηγή: reader.gr