Τα μηνύματα Τσίπρα: «Εκεί που αποτύχατε, εμείς πετύχαμε»

Gazzetta team
Τα μηνύματα Τσίπρα: «Εκεί που αποτύχατε, εμείς πετύχαμε»
Ζητούμενο για μία ακόμη χρονιά δεν ήταν αν θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, αλλά αν θα διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Όπερ και εγένετο, καθώς ο 154ος βουλευτής είναι ο Γιάννης Σαρίδης.

Ο οποίος τυπικά παραμένει στην Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να μη διαλυθεί η κοινοβουλευτική της ομάδα, αλλά αποτελεί ξένο σώμα γι' αυτήν. Την ευφορία, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετριάζει η ταυτόχρονη ένταξη του Χάρη Θεοχάρη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Όχι γιατί ανατρέπει τις ισορροπίες, αλλά γιατί δυσκολεύει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί το στοίχημα της κυβέρνησης στο χρόνο που της απομένει ως τις εκλογές. Αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Θεοχάρης είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά τώρα θα συνταχθεί με το «όχι» της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ουδόλως ασχολήθηκε με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις βουλευτών. Κι ούτε πρόκειται να το κάνει στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται ν' αναφερθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, απόντος του Πάνου Καμμένου. Ο οποίος έσπευσε να δηλώσει μέσω Twitter ότι η απουσία του θα είναι δικαιολογημένη και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή, έριξε τους τόνους και δήλωσε πως «όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή, να δούμε τότε ποιος θα πάρει την ευθύνη». Η εισήγηση Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται, επίσης, να έχει το χαρακτήρα απολογισμού και ταυτόχρονα θα θέσει τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Το ίδιο, δηλαδή, με την ομιλία που επιφύλαξε στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Του πρώτου μεταμνημονιακού, «του πρώτου δικού μας και δικού σας», όπως έσπευσε να πει σε πανηγυρικούς τόνους στους βουλευτές του. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στους δείκτες της οικονομίας στα χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων και της δικής του, θέλοντας μέσα από τη σύγκριση να καταδείξει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αρνήθηκε την κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα δανειστεί όχι με επικοινωνιακούς όρους, αλλά όταν κριθεί ότι οι όροι είναι ευνοϊκοί γι' αυτό, έχοντας προφανώς και την ασφάλεια του περίφημου δημοσιονομικού «μαξιλαριού».

Επέμεινε, εξάλλου, ότι οι εξαγγελίες του δεν είναι παροχολογία, αλλά προσπάθεια για διόρθωση των κοινωνικών αδικιών που προκάλεσαν τα μνημόνια και η κρίση, προαναγγέλλοντας νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για όλους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι ναρκοθέτησε το έδαφος και ήταν αυτή που πρακτικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, σαμποτάροντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εκεί που αποτύχατε εσείς, πετύχαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά, εγκαλώντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη τόσο για τις αναφορές που είχε κάνει νωρίτερα, στη δική του ομιλία, για το Σκοπιανό όσο και για την έντονη προσωπική αντιπαράθεση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων ως «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο».

Πηγή: reader.gr