Πούτιν σε Τσίπρα: «Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας, συγχαρητήρια για την προοδευτική ανάπτυξη» (pics)

Gazzetta team
Πούτιν σε Τσίπρα: «Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας, συγχαρητήρια για την προοδευτική ανάπτυξη» (pics)
Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες (από την ΕΡΤ) για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, ο Βλ. Πούτιν από την πλευρά του ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Στη δεύτερη ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.

Τσίπρας: Η Ελλάδα ξέρει να αξιοποιεί σχέσεις με κράτη εκτός ΝΑΤΟ κι Ε.Ε

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ξέρει να αξιοποιεί σχέσεις και συνεργασίες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Την κοινή συνέντευξη Τύπου, είχε ανοίξει ο Ρώσος Πρόεδρος, τονίζοντας πως «Αναλύσαμε την συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και σ' αυτό συμβάλλουν οι συμφωνίες που υπογράφηκαν». Χωρίς να δώσει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σημείωσε πως «στα διεθνή θέματα, συζητήσαμε τη σχέση Ρωσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αρκετά πιο συγκεκριμένος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε πως «εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις δικές μας ανησυχίες για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Παράλληλα συζητήσαμε για τον νέο ενεργειακό χάρτη με τον Nord Stream αλλά και τον Turkish Stream. Ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Υπογράμμισα τον ρόλο της Ρωσίας για τη θέση της στο Κυπριακό. Συζητήσαμε και για τις προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία και την ανάγκη διαμόρφωσης κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πρόεδρος μου έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσω την θέση της ελληνικής πλευράς για τους βόρειους γείτονές μας και γιατί έχει σημασία για μας να μην έχουν ως συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ότι για μας είναι κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων. Ασφαλώς συζητήσαμε εκτενώς τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Τόνισα τη σημασία του διαλόγου ειδικά όταν διαφωνούμε, ειδικά αυτή την περίοδο για το πλαίσιο των εξοπλισμών.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και την Ρωσία. Αυτή η θέση είναι σταθερή δική μου εδώ και 3,5 χρόνια σε όλα τα φόρα που λαμβάνω μέρος».

Επαναλειτουργούν τα ρωσικά προξενεία σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε «την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο» που όπως τόνισε θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεών των δυο χωρών.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εκ της θέσης της δύσκολα θα έχανε τη γεωπολιτική της αξία και σημασία. Η πολυδιάστατη πολιτική των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε παράλληλα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και να διατηρούμε παραδοσιακά μακροχρόνιες σχέσεις στα Βαλκάνια. Οι σχέσεις ιστορικής σημασίας σε μια περίοδο αστάθειας και αποσταθεροποίησης, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και η Ελλάδα να είναι γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τις αραβικές χώρες» τόνισε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πούτιν: Καμία συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδας, γυρίσαμε σελίδα μετά τις απελάσεις διπλωματών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη σειρά του, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την «προοδευτική γραμμή που εφαρμόζει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Υποστηρίζαμε ανέκαθεν τον ελληνικό λαό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος και σε «μία από τις μεγαλύτερές μας επενδύσεις πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανυπόστατα σενάρια» τα περί συνωμοσίας Ρώσων σε βάρος της Ελλάδας. «Θα μπορούσα να πω ότι αυτή η σελίδα έκλεισε και πάμε παρακάτω. Δεν εμπόδισε τις οικονομικές μας σχέσεις. Υπάρχουν άλλα σημαντικά πράγματα και συνεργασίες» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος

«Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θέλω να επισημάνω και δημόσια ότι η Ελλάδα όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις δεν κινείται με γνώμονα απόψεις τρίτων χωρών και αυτό αποδεικνύεται από την τακτική της στην υπόθεση Σκριπάλ. Όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά που μας αφορούν και μας ενοχλούν πρέπει να δώσουμε κάποια μηνύματα. Πιστεύω ότι κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση έχει λήξει. Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» προσέθεσε.

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπήρξε επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Αναστασιάδη και ότι «δεν υπήρξε στο τραπέζι ποτέ οποιαδήποτε ιδέα, και θέση της Κύπρου για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού». «Ούτε παλεύουμε για λύση χωρίς στρατεύματα και εγγυητές για να θέλουμε στο τέλος στρατιωτικοποίηση. Αυτό αποδεικνύεται και από την εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού που εφαρμόζει η Κύπρος» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τον αν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επηρεάζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ 3,5 χρόνια τώρα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και αξιόπιστος εταίρος ενισχύοντας ιστορικές σχέσεις φιλίας. Αυτές οι σχέσεις έχουν τη δική τους δυναμική και δε βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν την αξία και τη σημασία της Ελλάδας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για επέκταση του αγωγού Turkstream και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το έργο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την αρχή της διαφοροποίησης που σημαίνει «πολλαπλασιασμό των πηγών και όχι αποκλεισμό». «Θεωρούμε ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν ο Nord 2 προωθείται αλλά συνεχώς υπάρχουν κωλύματα για τον Turkstream αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Κομισιόν. Η κατασκευή του TAP έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Θεωρώ ότι πρέπει ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο και είναι κάτι που σταθερά υποστηρίζουμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας».

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου για τη γραβάτα του Έλληνα πρωθυπουργού και αν θα τη φορέσει. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τη φόρεσα και την έβγαλα γρήγορα όπως γρήγορα βγήκε και η θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού» αλλά δεν απέκλεισε να δοκιμάσει να φορέσει στο μέλλον το δώρο που του προσέφερε ο Ρώσος πρόεδος.