+slo-gun

Φάκελος C4I: Πολιτική «θύελλα» από την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει τη διερεύνηση υπουργών του Κ.Κραμανλή

Φάκελος C4I: Πολιτική «θύελλα» από την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει τη διερεύνηση υπουργών του Κ.Κραμανλή

Φάκελος C4I: Πολιτική «θύελλα» από την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει τη διερεύνηση υπουργών του Κ.Κραμανλή

Πολιτική... θύελλα προκάλεσε η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε το πρωί με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξένη Δημητρίου, να θέσει ζήτημα για τη μη διερεύνηση ευθυνών του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίπτωση του συστήματος C4I.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσε:«Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τη συγκάλυψη. Όλα στο φως. Χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις! Να τελειώνουμε με το παρα-θεσμικό σύστημα που δρα και πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του, έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα και συκοφαντική δυσφήμιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, να μην κρατήσει στάση Πόντιο Πιλάτου.

Η Πειραιώς με ανακοίνωσή της πήρε αποστάσεις από την αντιπαράθεση αρνούμενη «να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν», καλύπτοντας πάντως παράλληλα τον άλλοτε υπουργό της και πλέον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την φράση «δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα».

Η Φώφη Γεννηματά πάντως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αντέστρεψε την κατηγορία τονίζοντας ότι «είναι το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν το θεσμικό ατόπημα».

Μαξίμου: «Συκοφαντική δυσφήμιση» κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

Για «συκοφαντική δυσφήμιση» κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο, επιτίθεται κατά του Κινήματος Αλλαγής, που με επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητά τη διερεύνηση πρώην υπουργών του Κώστα Καραμανλή, σε συνέχεια της έρευνας στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη.

Ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα». Στρέφει όμως τα βέλη του και κατά του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας «μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» και αναρωτιέται:

«Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον».

Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση ρίχνει λάσπη για να αποπροσανατολίσει

Την απόφασή της να μην λάβει μέρος «στην κυβερνητική επιχείρηση επιστροφή στο παρελθόν» η οποία σύμφωνα με την ίδια έχει ως σκοπό να ρίξει «λάσπη συστηματικά ώστε να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί» τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

«Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη Νέα Δημοκρατία ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, η οποία στο κλείσιμο στηρίζει τον άλλοτε υπουργό της και πλέον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το σχόλιο «Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα».

Γεννηματά: Ο Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει τους υπουργούς του Καραμανλή

Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, επανέλαβε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μάλιστα κατονομάσει ανάμεσα στους υπουργούς αυτούς και τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας το Μαξίμου να απαντήσει μιλώντας για «θεσμικό ατόπημα».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, σημείωσε την παρουσία αρκετών στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή και στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας πως η μεταξύ τους σχέση «δεν κρύβεται». Σημείωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση «κάνει μεγάλη προσπάθεια να καλύψει εκείνη του 2004 – 2009, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Στον Άρειο Πάγο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Συνάντηση με την εισαγγελέα Αρείου Πάγου είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας ζήτημα για τη μη διερεύνηση ευθυνών του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για το C4I. Για συκοφαντική επίθεση κάνει λόγο το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, προκαλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ, αποτελούμενη από τους Βασίλη Κεγκέρογλου, γραμματέα της ΚΟ και τους βουλευτές Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Γιώργο Καρρά και Γιάννη Κουτσούκο, στον απόηχο της διερεύνησης των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ζήτησαν εξηγήσεις για την «επιλεκτική» όπως την χαρακτήρισαν εξαίρεση όσων «διαλαμβάνονται στο επίμαχο υπ’ αριθ. 1732/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από τις κατά Νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, υπουργών της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσε:«Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τη συγκάλυψη. Όλα στο φως. Χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις! Να τελειώνουμε με το παρα-θεσμικό σύστημα που δρα και πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Το κείμενο της Αναφοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

 
 

«Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελεύ,

1. Με το με αριθμό 1732/23.10.2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα) οι κατηγορούμενοι για μια σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων, απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντικείμενο των κατηγοριών ήταν οι τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) και την έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής, που έγιναν στις 29.03.2007, 29.10.2008 και 16.02.2009.

2. Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ (βλ. ιδίως 2η σελίδα 19 φύλλου επ. και 2η σελίδα 125 φύλλου επ.).

Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά (βλ. 2η σελίδα 19ου φύλλου – 1η σελίδα 20ου φύλλου):

(α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

(β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

(γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής.

Ειδικότερα, κατά το ίδιο βούλευμα (βλ. 2η σελίδα 21ου φύλλου), οι ως άνω Υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 €, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν.

3. Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ.) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής).

4. Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμα (βλ. 1η σελίδα 22ου φύλλου): «την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω Υπουργοί, τους την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν…».

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, καθώς και το συνολικό περιεχόμενο του βουλεύματος, έχουν ανακύψει τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;

β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;

γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;

δ) Υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί να μην επιτέλεσαν προσηκόντως το νόμιμο καθήκον τους;

Τα ως άνω κρίσιμα ερωτήματα έχουν ήδη απευθυνθεί στον κατά Νόμο αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου με την υπ’ αριθ. 3546/20.11.2018 Ερώτηση των Βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου, Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Ιλχάν Αχμέτ, Γιάννη Κουτσούκου.

Δια της παρούσης δε αναφοράς μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης δε της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, Σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς Σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινίσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας.

Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο Σας και την υψηλή θεσμική Σας αποστολή».

Πηγή: reader.gr

Best of internet