Απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. στον Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε κι όπως κρίνει η ίδια»

Gazzetta team
Απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. στον Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε κι όπως κρίνει η ίδια»
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου Υπ.Εξ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» απαντά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», καταλήγει.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί βήματα στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Τσαβούσογλου: Όταν οι Έλληνες προκαλούν, τους βάζουμε στη θέση τους

Νωρίτερα, δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα Τρίτη για πρώτη φορά ως ΥΠΕΞ στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη.

Πηγή: reader.gr