Τσίπρας: Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα... πήρα υπουργείο! (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα... πήρα υπουργείο! (vid)
«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο», είπε αστειευόμενος ο κ. Τσίπρας το Σάββατο το πρωί κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: «Τον ευχαριστώ από καρδιάς για τα επιτεύγματα και τα κατορθώματα του υπουργείου.

Ο δρόμος του δεν ήταν ούτε ανέφελος, ούτε εύκολος. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο άνθρωπος που έφερε ένα νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική, την έκανε πολυδιάστατη».

Απόλλων Σμύρνης – ΑΕΚ με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Τι ειπώθηκε στην αλλαγή... σκυτάλης

«Πολύτιμο και στενό συνεργάτη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Νίκο Κοτζιά, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί του Σαββάτου.

«Τον ευχαριστώ από καρδιάς για τα επιτεύγματα και τα κατορθώματα του υπουργείου. Ο δρόμος του δεν ήταν ούτε ανέφελος, ούτε εύκολος. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο άνθρωπος που έφερε ένα νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική, την έκανε πολυδιάστατη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, που νωρίτερα ορκίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών. «Η πολιτική έχει πιο πολλές στεναχώριες παρά χαρές. Αλλά Νίκο Κοτζιά έχεις κάθε λόγο να είσαι ευτυχής. Φεύγεις σε μια μέρα χαράς και αισιοδοξίας για τη χώρα», ανέφερε, φανερά σε πιο προσωπικό ύφος, ο πρωθυπουργός.

«Το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Η χώρα επεκτείνεται», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας αναλυτικότερα για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη συνταγματική αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί μια ιστορική συμφωνία». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μια μέρα – τη σημερινή – συμβολική και με τεράστια σημασία για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», συμπλήρωσε.

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει», επισήμανε, αναφερόμενος, στο μείζον θέμα των ημερών ο κ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «αθλιότητες» τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια. «Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία για τα απόρρητα κονδύλια γίνεται εκτός ελέγχου. Μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό, αλλά και δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας» τόνισε και συνέχισε: «Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει μία εξωτερική πολιτική που στηρίζει. Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ελέγχου».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»,τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ».