Αισιόδοξος ο Τσίπρας οτι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

Gazzetta team
Αισιόδοξος ο Τσίπρας οτι δεν θα κοπούν οι συντάξεις
Την πρόθεσή του να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία . Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.

• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.