Ο Ζάεφ δίνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τους «80»

Gazzetta team
Ο Ζάεφ δίνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τους «80»
Η συζήτηση στη βουλή της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε χθες και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και τις επόμενες μέρες, με τον Ζόραν Ζάεφ να υπαινίσσεται ασυλία στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τα γεγονότα του Απριλίου 2017, όπου διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο και βουλευτές του VMRO εμπλέκονταν στα επεισόδια.

«Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του», δήλωσε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή που επιβάλλει το VMRO.

Μπορεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός να μην το δήλωσε ευθέως και να υπαινίχθηκε - μέσω της λέξης συμφιλίωση - την ασυλία, σε κάθε περίπτωση όλοι αντιλήφθηκαν πως ο ο κ. Ζάεφ βάζει στο τραπέζι την αμνήστευση μιας σειράς αδικημάτων, προκειμένου η χώρα του να προχωρήσει στο δρόμο της ένταξης σε ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις στη συνταγματική αλλαγή - υπό τον όρο ότι αυτές δεν θα απέχουν από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών - αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO, Ιλία Ντίμοφσκι υποστήριξε πως μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η παρούσα σύνθεση της βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος.

Οι εκκλήσεις του κ. Ζάεφ φαίνεται πάντως ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Χθες υπέρ της συνταγματικής αλλαγής τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχικ που παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις δήλωσε ότι τελικά θα υπερψηφίσει. «Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μούχικ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής στη γειτονική χώρα, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες, όμως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι αυτή θα λήξει πολύ νωρίτερα. Η κυβέρνηση αναζητά 80 θετικές ψήφους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ σε περίπτωση που αυτές δεν επιτευχθούν, ο κ. Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Με δεδομένο το χρονικό διάστημα 40-45 ημερών που θα πρέπει να μεσολαβήσουν, οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές είναι η 2α ή η 9η Δεκεμβρίου.

Πηγή: reader.gr