Οι πρωτοβουλίες Καμμένου πονοκέφαλος για το Μαξίμου

Gazzetta team
Οι πρωτοβουλίες Καμμένου πονοκέφαλος για το Μαξίμου
Χαμηλά προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση το θέμα Καμμένου με αφορμή την πρωτοβουλία του να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για το Μακεδονικό επί αμερικανικού εδάφους. Ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι η νέα παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου δημιουργεί προβλήματα συνοχής στην εικόνα της και ζητήματα αξιοπιστίας για την χώρα.

Το Μαξίμου επεδίωξε να προσπεράσει το σχέδιο του υπουργού Άμυνας για ένα αμυντικό τόξο στα Βαλκάνια, όπως επίσης και την παρέμβασή του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Περιορίστηκε στην διαρροή για προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην στήριξη των προσπαθειών Ζάεφ να την φέρει προς κύρωση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Τσίπρας και Καμμένος στην τελευταία τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μία ημέρα προτού ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη για τις εργασίες της συνέλευσης του ΟΗΕ συμφώνησαν ότι θα ξανασυζητήσουν για το Μακεδονικό τον Μάρτιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ. Όμως φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όχι μόνο επιμένει στις γνωστές του θέσεις για το ζήτημα, αλλά συγχρόνως όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ επιδιώκει να διαμορφώσει και ένα νέο σχέδιο για την σταθερότητα στην Βαλκανική.

Η κυβέρνηση «γείωσε» μεν την πρόταση του Π. Καμμένου, όμως προβληματίζεται για την πορεία της σχέσης των δύο εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) καθώς έως τις εκλογές απομένει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αρκετών μηνών για το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα.

Ως εκ τούτου αν και δεν δόθηκε μεγάλη διάσταση από το Μαξίμου στην παρέμβαση Καμμένου, αναμένεται η εξέλιξη του θέματος εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσηλωθεί -πέραν του Μακεδονικού- και στα ζητήματα της οικονομίας, ειδικά τώρα που συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί.

Την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο αποστέλλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν και έως το τέλος του μήνα αναμένει την οριστική απάντηση των θεσμών για το αίτημα του να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η εξέλιξη θα είναι θετική και ως εκ τούτου προγραμματίζει για τις αρχές Νοεμβρίου την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ακύρωση του σχετικού Νόμου.

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πως η εισήγηση που θα γίνει θα αφορά την συγκρότηση μίας νέας πολιτικής γραμματείας στο μοντέλο που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ενός δυσυπόστατου όργανου με Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Γραφείο.


Πηγή: reader.gr