New York Times: «Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα»

Gazzetta team
New York Times: «Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα»
Εκτενές άρθρο για τον Ιβάν Σαββίδη έχουν οι New York Times που ισχυρίζονται ότι είναι ό άνθρωπος του Πούτιν στην Ελλάδα και αναφέρουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες και έχουν αποδείξεις για τον ρόλο του αφεντικού του ΠΑΟΚ ως... υπονομευτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας: «Για χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης ελληνικής επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο κύριος Σαββίδης κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους των δύο χωρών. Έχει λόγο φαινομενικά σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, στο ελληνικό λιμάνι της πόλης όπου ζει, και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά γεμάτο διαμάχες κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων Ολιγαρχών. Όλα αυτά τον έκαναν να τραβήξει το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών κατασκόπων.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι υπέκλεψαν συνομιλίες τον Ιούνιο που δείχνουν ότι ο κύριος Σαββίδης δούλευε σαν μεσάζοντας της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει εδώ καιρό εκφράσει τη διαφωνία της στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μια σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να κάνει ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Ως αντίποινα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έκαναν μία ασυνήθιστα επιθετική κίνηση. Παρέδωσαν τις υποκλοπές στην αριστερή Ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η Ελληνική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας μια ασυνήθιστη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, και προχωρώντας στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δύο ακόμα.

Οι Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες παραμένουν ενθουσιασμένοι. Αν και το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία δεν έβγαλε κάποιο συμπέρασμα, το Κοινοβούλιο της χώρας πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως μέχρι τις αρχές αυτής της βδομάδας, αν η χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του κυρίου Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών σαν μια σπάνια νίκη σε μία προσπάθεια συγκάλυψης εναντίον των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δημοσίως αγκάλιασε τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, δυσφημίζοντας τη συμμαχία. Ένα ακόμα παράδειγμα της προεδρίας και της καθιέρωσης της εθνικής ασφάλειας που φαινομενικά λειτουργούν σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Αλλά η ιστορία με την ΠΓΔΜ ξεκινάει πολύ πριν από αυτό».

Πιο κάτω το κείμενο των New York Times κάνει αναφορά στο περιστατικό με το πιστόλι στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και προσθέτει: «Ο κύριος Σαββίδης εδώ και χρόνια βρίσκεται στα ραντάρ των Αμερικανικών και Ελληνικών μυστικών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του κυρίου Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, όταν βρισκόταν στη Δούμα και διέθετε μια περιουσία η οποία πρωτοέγινε μέσω ρωσικής εταιρίας καπνού ανάμεσα σε άλλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές υπηρεσίες κατάφεραν με σχετική ευκολία να συλλέξουν οικονομικά δεδομένα βάση των οποίων ο κ. Σαββίδης βρίσκεται πίσω από πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς του ΠΑΟΚ προκειμένου να προκαλέσουν βίαια επεισόδια για το θέμα της “Μακεδονίας”».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με την Οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project, «ο κύριος Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της καμπάνιας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή 350.000 δολάρια. Αυτοί που πήραν τα χρήματα είναι, εκτός από πολιτικοί στην ΠΓΔΜ, και εξτρεμιστικές εθνικιστικές οργανώσεις καθώς και χούλιγκαν της Βαρντάρ, που διοργάνωσαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων».