Γιατί βγαίνουν από το «ψυγείο» οι γερμανικές επανορθώσεις

Gazzetta team
Γιατί βγαίνουν από το «ψυγείο» οι γερμανικές επανορθώσεις
Το φάκελο των γερμανικών αποζημιώσεων βγάζει από το «ψυγείο» η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ξεκινά επίσημη επίσκεψη από σήμερα στην Αθήνα.

Το αίτημα αυτό είχε συζητηθεί πολύ έντονα κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, με αποτέλεσμα να μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πως η στροφή αυτή της κυβέρνησης οφείλεται καθαρά σε επικοινωνιακούς ή ακόμη και προεκλογικούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης - ο οποίος είπε πως σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής - υπολόγισε σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά FM) το ακριβές ποσό σε 350 δις ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 280 δις ευρώ.

Ποια τύχη μπορεί να έχει το ελληνικό αίτημα; Πρακτικά καμία. Άλλωστε, το 2015 που είχε ανοίξει ξανά ο φάκελος, η απάντηση που είχε πάρει η Αθήνα από το Βερολίνο είναι πως η Ελλάδα αποζημιώθηκε με βάση τις συνθήκες που υπογράφηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι έτσι δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. «Θα πρέπει ν' αναγκάσουμε τους Γερμανούς να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουμε το θέμα», δήλωσε πάντως ο κ. Μηταφίδης, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να ζητάει εν ευθέτω χρόνω συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτενές δημοσίευμα για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει «ηθική αποζημίωση» από τη Γερμανία - συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου «κατοχικού δανείου» - υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη και να φτάσει διαδοχικά σε Ευρωκοινοβούλιο, Ηνωμένα Έθνη και ή ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με το αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Στάινμαϊερ, το πρόγραμμα προβλέπει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, τον πρωθυπουργό, αλλά και επίσκεψη στην Καλαμάτα, όπου θ' ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επισκεφθεί συμβολικά και το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επισήμανση ότι δεν νοείται παραγραφή. Αυτό είχε αναφέρει και το 2014 ο πρώην πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας στον τότε ομόλογό του από τη Γερμανία, Γιόαχιμ Γκάουκ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η όποια συζήτηση θα είναι φιλολογικού περιεχομένου, καθώς ο Γερμανός πρόεδρος δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Πηγή: reader.gr