Σε τρία δισ. ανήλθαν τα χρέη του Δημοσίου τον Αύγουστο

Gazzetta team
Σε τρία δισ. ανήλθαν τα χρέη του Δημοσίου τον Αύγουστο
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 300 εκ. ευρώ μεταξύ Ιουλίου κι Αυγούστου 2018.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εκταμίευσε 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο αντί τα «φέσια» του Δημοσίου να μειώνονται αυτά αυξάνονται, ενδεικτικό της στάσης πληρωμών που ακολουθεί η κυβέρνηση για να συντηρεί το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αύξηση τόσο των οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης όσο και των εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 3,036 δισ. ευρώ, από 2,730 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης οι οφειλές από 1,940 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου αυξήθηκαν σε 1,974 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ, στα 1,062 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Οι οφειλές των νοσοκομείων ανήλθαν στα 396 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο από 374 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν στα 876 εκατ. ευρώ, από 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πηγή: insider.gr