Tσίπρας: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

Gazzetta team
Tσίπρας: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να εργαστούν με τους φίλους και συμμάχους μας απέναντι στις προκλήσεις που βρίσκονται ενόψει. Η νέα γενιά, όπως είπε είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχεία της χώρας.

«Η χώρα μου έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι άσχημες μέρες έχουν τελειώσει. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας ομιλία στην ετήσια σύνοδο του «Concordia».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με τους φίλους και συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» και έστειλε μηνύματα αναφορικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες της χώρας που εκπορεύονται από τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της.

Τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και απηύθυνε κάλεσμα για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη νέα εποχή, μέσω νέων επικερδών επενδύσεων, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «η ηγέτιδα δυναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας». «Η διαμάχη μας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Με σεβασμό στην ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας», είπε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη νέα γενιά και όσους έχουν φύγει από τη χώρα λόγω της κρίσης, ότι δεν είναι καταδικασμένοι, ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας χώρας «που τώρα στέκεται στα πόδια της» και πως το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να εναποτεθεί σε εκείνους που τολμούν να το οραματίζονται.

Ειδικότερα, ο ο κ. Τσίπρας είπε ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει πως οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι σοβαρές. «Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ανά τον πλανήτη, το τέλος της εποχής της οικονομικής κρίσης που έχει διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, είναι η σημαντικότερη είδηση», είπε, προσθέτοντας πως όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα έχουμε ένα σταθερό έδαφος για να χτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον και ένα μέλλον ευημερίας». «Διότι», όπως ανέφερε, «κάποιοι προτιμούν αυτό το έδαφος να είναι αιώνια ρευστό. Και αναφέρομαι κυρίως σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να γυρίσουν το ρολόι πίσω στο 1930, δείχνοντας με το δάκτυλο στους φτωχούς, τους άνεργους, τους αδύναμους». Πρόσθεσε ότι αναφέρεται σε εκείνους που υποκριτικά καταδικάζουν τον τρόμο και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό αλλά είναι πρώτοι που θα αρνηθούν να παρέχουν καταφύγιο σε αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από εκείνους που τα προκαλούν. «Είναι οι ίδιοι που χτίζουν έναν κολοσσιαίο μηχανισμό fake news και προπαγάνδας προκειμένου να κατασκευάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους κάνουν να νιώθουν ανασφαλείς και φοβισμένοι», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όμως «πέρα από αυτούς τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές των ελίτ. Τις φωνές που προήλθαν από ένα πεισμωμένο στάτους κβο που αρνείται την ευθύνη για τις στρεβλώσεις της περασμένης δεκαετίας, που ισχυρίζονται ότι οι μόνοι που ευθύνονται είναι οι πολίτες και οι επιλογές τους».

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτούς που μας κρατούν πίσω. Αλλά δεν θα γονατίσουμε μπροστά τους», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση μου και εγώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με τους φίλους και συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας». Είπε ότι μιλά «εκ μέρους εκείνων που είναι προσηλωμένοι στην αναζήτηση κοινών λύσεων στα κοινά μας προβλήματα», «εκείνους που αγωνίζονται αντί να παραιτούνται», «εκείνους που στοχεύουν στο να ενώσουν και όχι να πυροδοτήσουν νέους διαχωρισμούς μεταξύ των λαών και των εθνών». «Και πιστέυω ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια στην αναζήτηση συλλογικών και των πιο αποτελεσματικών απαντήσεων στα κρίσιμα ερωτήματα», λέγοντας ειδικότερα ότι «είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίξαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκινήσει να συζητά για ένα νέο πλαίσιο», ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρα αλλά και ότι επίσης πρέπει να είναι ρεαλιστικά και δίκαια. Σχολίασε πως δεν υπήρχαν πολλοί που συμμερίζονται αυτή την οπτική και ότι όμως «τώρα, αυτή η συζήτηση είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας». «Ήμασταν πρώτοι, μεταξύ άλλων, που υποστηρίξαμε την αντιδημοφιλή άποψη ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα δύο ή τριών χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των ροών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για να αντιμετωπιστεί», συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι «ενώσαμε δυνάμεις με άλλες χώρες για να δημιουργήσουμε κοινό έδαφος προκειμένου να βρουμε τις καλύτερες λύσεις». Τόνισε ότι»δεν αφήσαμε εκείνους που βρίσκονται σε άρνηση, να μας αποτρέψουν από την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

«Πήραμε πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «για να κάνουμε τα Βαλκάνια ένα σταθερό, ασφαλές και ευημερούν κομμάτι της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, είπε ότι «είδαμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια προοπτική σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε το αγκάθι στο πλευρό της Ελλάδας και της Ευρώπη επί τρεις περίπου δεκαετίες» και πως «η διαμάχη μας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Με σεβασμό στην ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας». «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μικρόψυχη», συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμά μας», τόνισε. Σημείωσε ότι βλέπει την Ελλάδα ως «μια χώρα που αξιοποιεί τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της και ως πρωτοπόρο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η χώρα αξιολογεί ως πολύ σημαντική τη στρατηγική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι η 83η ΔΕΘ ήταν ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών, «με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και κυρίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί γεωπολιτικά». Είπε ειδικότερα πως η Ελλάδα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος επενδυτικός προορισμός για τις ΗΠΑ, φτάνοντας το 1,8 δις δολάρια. Επίσης, ένας κρίσιμος ενεργειακός εταίρος για τις ΗΠΑ και πρωταθλήτρια στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, προωθώντας βαθύτερη ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

«Γι' αυτό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «η οικονομία της Ελλάδας πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς, νέες επενδύσεις. Γιατί μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας». Τόνισε ότι αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο όφελος για όλες τις πλευρές που μοιράζονται συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Δήλωσε δε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που αξίζουν οι Έλληνες, η ιστορία μας και η παράδοση μας».

«Οι νέοι μας είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας»

Με αφορμή την υποδοχή του, προτού λάβει τον λόγο, από μια φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και σπουδών πάνω στα ΜΜΕ, τη Βάλια Μιτσάκη, η οποία μίλησε για τη «χαμένη γενιά», και η οποία, όπως είπε, έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ στα 16 της λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε αυτή η γενιά να μην καταλήξει ως η «χαμένη γενιά» αλλά ως οι πρωτοπόροι μιας νέας εποχή για της χώρα. Μιλώντας πριν από τον πρωθυπουργό, η φοιτήτρια αναφέρθηκε σε έρευνα που όπως είπε διενεργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 45% των Ελλήνων που ήταν μέρος του brain drain κατά τη διάρκεια της 8ετούς κρίσης, θέλουν να επιστέψουν στην πατρίδα τους. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά μέσα σε 8 χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοπούν τη λέξη «ελπίδα» όταν περιγράφουν το μέλλον της Ελλάδας» και εξέφρασε την προσωπική ελπίδα της, όπως είπε, η χώρα να προχωρήσει μπροστά έπειτα από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και με την προσπάθεια που καταβάλει να γίνει οικονομικό κέντρο για τα Βαλκάνια.

Παίρνοντας το νήμα από τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη νέα γενιά ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα, που τους συμπεριφέρθηκαν, όπως είπε, σαν να ήταν καταδικασμένοι. «Καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η χώρα θα μπορεί μια μέρα να χτιστεί ξανά σε σταθερά θεμέλια αυτή τη φορά».

«Είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω σε όλα τα μέλη της νέας γενιάς που έφυγαν από τη χώρα ότι τα πράγματα αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είστε καταδικασμένοι. Είστε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας χώρας που τώρα στέκεται στα πόδια της. Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και -κυρίως - συλλογικής απελπισίας». «Αλλά τώρα», είπε, «έχει έρθει η ώρα να εμπιστευθούμε το μέλλον της πατρίδας μας σε εκείνους που τολμούν να το οραματίζονται». «Θα κάνω ό,τι περνά απ' το χέρι μου», είπε, «να διασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η «χαμένη γενιά», αλλά ως οι πρωτοπόροι μιας νέας εποχής της Ελλάδας».