Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Gazzetta team
Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εν μέσω εντάσεων και αποχωρήσεων κομματικών εκπροσώπων.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «η ΝΔ γνώριζε για τη συνεδρίαση από τις 16 Αυγούστου. Ο κ. Κουμουτσάκος θα μπορούσε να είχε ζητήσει από τότε διεύρυνση της ατζέντας. Υπηρετεί μόνο τα στενά κομματικά του συμφέροντα».

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ με τον ίδιο να δηλώνει πως στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε διεύρυνση της ατζέντας και ενημέρωση σε μια σειρά θεμάτων (ελληνοτουρκικά, εξελίξεις στα Βαλκάνια, ελληνορωσικές σχέσεις κτλ). Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε τη διεύρυνση της ατζέντας, καθώς, όπως είπε, μοναδικό θέμα είναι η σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Η απάντηση του κ. Κοτζιά ανάγκασε τον κ. Κουμουτσάκου να αποχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε πως «επρόκειτο για συνεδρίαση εμπαιγμό», γνωστοποιώντας πως το Κίνημα Αλλαγής είναι κάθετα αντίθετο με τη θεσμοθέτηση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. «Μπορεί να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες ΚΥΣΕΑ. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά και τη συμμετοχή των κομματικών εκπροσώπων.

Το αντικείμενο της συνεδρίασης

Μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η θεσμοθέτησή του οποίου προαναγγελθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν σχετική πρόταση Νόμου είχε καταθέσει το Ποτάμι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί θετικά, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παραμένουν βέβαια τα ερωτηματικά για το ποιο ακριβώς ρόλο και τι αρμοδιότητες θα επιδιώξει να δώσει στο όργανο η κυβέρνηση, μιας και οι μέχρι τώρα διαρροές έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός οργάνου που δεν θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό αλλά στον υπουργό Εξωτερικών και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ένα όργανο με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών. Σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, το όργανο που επιθυμεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν θα πατάει στην πρόταση του Ποταμιού, αλλά θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο στον Πρωθυπουργό, για θέματα ασφαλείας αλλά και γενικότερα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν πρόκειται να αντικαστήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μετά την αυριανή ενημέρωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιθανότατα στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την ίδρυση αλλά και το ρόλο του Οργάνου.

Βάσει του σχετικού σχεδίου Νόμου που είχε καταθέσει το Ποτάμι, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι Αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καθώς και οι Μόνιμοι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε Υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας). Μόνιμα θα συμμετέχουν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του Σ.Ε.Α. Ενώ στην αρμοδιότητά του εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έπειτα από ένα νέο γύρο κινητικότητας που ξεκινάει γύρω από το Κυπριακό, έπειτα από τη χθεσινή του συνάντηση με τη νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ κ. Λούτε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από την κ. Λούτε την επανέναρξη της διαδικασίας συζητήσεων, μόνο εάν υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πρόθεση λύσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών κι εφόσον προϋπάρξει μια σοβαρή και ουσιαστική προεργασία.

Πηγή: insider.gr