Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία

Gazzetta team
Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία
Μήνυμα προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση πως «η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, με τη ρύθμιση για το χρέος», απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα πέτυχε. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα στην Ελλάδα είναι η εικόνα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του λαού που έκανε θυσίες για να παραμείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι επιτυχία όμως και για την Ευρώπη που απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη».

«Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση και πέρασε σε τροχιά ανάπτυξης. Αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να βγεις από την κρίση, χωρίς να διαλύσεις τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Προχωρήσαμε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις. Ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία με τη ρύθμιση για το χρέος και βρίσκουμε πάλι τη θέση που μας αξίζει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία. Τώρα παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain game. Μειώνουμε τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν σημαίνει επαναφορά στο παρελθόν. Σημαίνει ιστορική τομή με το παρελθόν. Δεν θα κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη Θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη δημοσιονομική πειθαρχία, με προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, προκειμένου να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα αντιστάθηκε στη ρητορική του μίσους, όταν άλλοι ύψωναν ‘φράκτες’».

«Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια. Μαζί με την Κύπρο, είμαστε οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας», σημείωσε, σε άλλο σημείο της ομιλία τους, ενώ σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, χαρακτήρισε «ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς, όπως εξήγησε «γυρίζουμε σελίδα μετά από 26 χρόνια άκρατου εθνικισμού».

«Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθιά προσηλωμένοι στην Ευρώπη είναι. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα θα την καταστήσει κατακερματισμένη, χωρίς ενότητα και συνοχή, ενώ θα δώσει βήμα και στην εκτόξευση του σοβινισμού», επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να καταγγείλει μάλιστα πως «ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της κρίσης εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και έφερε φόβο στους πολίτες. Αυτή η αποτυχία διαχείρισης της κρίσης μετέφερε την ακροδεξιά από το περιθώριο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Το δηλητήριο του μίσους πηγάζει ξανά στην καρδιά της Ευρώπης».

«Ο ρατσισμός γίνεται ηγεμονικός, κυρίαρχος λόγος σε συντηρητικές δυνάμεις. Αυτή η εξέλιξη απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση», προειδοποίησε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι φοβηθήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ότι θα διαλύσει την Ευρώπη. Πιστέψατε πως όποιος αμφισβητεί την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, απειλεί να τη διαλύσει, αλλά σήμερα αποδεικνύεται πως πέσατε έξω. Την Ευρώπη δεν την απειλεί όποιος προσπαθεί να την αλλάξει, αλλά να την καταργήσει», εξήγησε.

«Οφείλουμε να παραχωρήσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας ενάντια στο κοινό κίνδυνο, τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Οφείλουμε να αναβαπτίσουμε την Ευρώπη με τολμηρές αναβαθμίσεις δημοκρατίας. Να στηρίξουμε την εξέλιξη σε πιο δημοκρατική Ευρώπη. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κι όχι περισσότερα σύνορα. Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο ιερατείο της λιτότητας αλλά μια Ευρωζώνη για την ισότητα», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έγινε από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης, βάστηξε περήφανα στις πλάτες της το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Η στάση αυτή αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει μετατρέπει σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία αποτελούν ένα θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο ουρανό της Ευρώπης. Αλλά, έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες», σημείωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός.

«Η αναμέτρηση το Μάιο θα είναι αναμέτρηση κατά του άκρατου νεοφιλευλευθερισμού και της ακροδεξιάς που επιζητούν την άλωση της Ευρώπης. Όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να βρεθούν από την ίδια πλευρά», κατέληξε, με μήνυμά του ενόψει των Ευρωεκλογών.


Πηγή: insider.gr