Η Ελλάδα περιμένει την στήριξη των ΗΠΑ και στη νέα... εποχή

Gazzetta team
Η Ελλάδα περιμένει την στήριξη των ΗΠΑ και στη νέα... εποχή
Τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μετά το τέλος των μνημονίων καταδεικνύει η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ , Γουίλμπουρ Ρος, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής καταδεικνύει η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ , Γουίλμπουρ Ρος, στις 17.15, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνιστά αδιαμφισβήτητο μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της, η μεγάλη παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη φετινή 83η ΔΕΘ, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

"Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες", τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν τα εξής:

-Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου θα τεθούν στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

-Στη συνάντηση αυτή θα πάρει μέρος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups επιχειρήσεις. Όπως είναι γνωστό, στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα εγχειρήματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία- 120 στο σύνολο - startups επιχειρήσεων οι οποίες φιλοξενούνται στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ, με τίτλο "Digital Greece".

-Θα υπάρξει, επίσης και συνάντηση του κ. Ρος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο, με απόφαση των δύο ηγετών, και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει, όπως και οι επόμενες ενέργειες.

-Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, επίσης, επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το "παρών" στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.