H κρίση στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα

Gazzetta team
H κρίση στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα
Η ανοδική πορεία των ιταλικών ομολόγων έχει ήδη επηρεάσει την Ελλάδα, η οποία δυσκολεύεται να ανακτήσει την επαφή με τις αγορές.

Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως είναι μπροστά, δεδομένου ότι η τοξικότητα του ιταλικού χρέους θα φανεί μέσα στο 2019 όταν η Ιταλία θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 400 δισ. ευρώ.

Το διετές ιταλικό ομόλογο έκλεισε χθες με απόδοση 1,29%, το πενταετές με απόδοση 2,47% και το δεκαετές σημείωσε απόδοση 3,19%. Αυξητικά κινήθηκαν χθες τα ελληνικά ομολόγα. Το πενταετές σημείωσε απόδοση 3,22% και το δεκαετές απόδοση 4,23%.

Αυτό που είναι περισσότερο από προφανές είναι πως για όσο διάστημα οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας θα εξακολουθούν οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ευοίωνες. Ειδικά εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρξει συμφωνία Ρώμης – ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλία και εάν οι οίκοι αξιολογήσεις υποβαθμίσουν τα ιταλικά assets.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το Ευρωσύστημα ευρύτερα. Η έκθεση της ΕΚΤ στο ιταλικό χρέος, αλλά και η έκθεση των γαλλικών, ισπανικών και γερμανικών τραπεζών σε αυτό ξεπερνούν αθροιστικά τα 495 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, το Ευρωσύστημα διαθέτει σήμερα 358 δισ. ευρώ σε ιταλικές κρατικές ομολογίες – ομολόγα που απέκτησε κατά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- . Ωστόσο, ως προνομιούχος πιστωτής η ΕΚΤ δεν μπορεί να «κουρευτεί» σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε ενδεχόμενο «κούρεμα» οι ζημίες θα πέσουν κυρίως στις τράπεζες, ιταλικές και ξένες που έχουν ιταλικά κρατικά ομολόγα και βεβαίως στους ιδιώτες επενδυτές. Οι έξι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 143 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους στους ισολογισμούς τους, ενώ οι συστημικές τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν έκθεση 137 δισ. ευρώ στο ιταλικό χρέος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι γαλλικές τράπεζες διαθέτουν ιταλικά κρατικά ομολόγα συνολικής αξίας 54 δισ. ευρώ, οι ισπανικές τράπεζες ομόλογα αξίας 38,9 δισ. ευρώ και οι γερμανικές τράπεζες ομόλογα συνολικής αξίας 33,6 δισ. ευρώ! Βάσει των ιδίων στοιχείων η έκθεση των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο κρατικό χρέος της Ιταλίας είναι μικρή, καθώς ανέρχεται στα 663 εκατ. ευρώ.

Αν υποθέσουμε πως η εξέλιξη της ιταλικής κρίσης οδηγήσει στην ανάγκη κουρέματος του ιταλικού χρέους οι απώλειες για τις τράπεζες, ιταλικές και μη θα είναι τεράστιες. Με μια ήπια διαγραφή χρέους 20% οι ιταλικές τράπεζες θα χάσουν κεφάλαια ύψους 29 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 29% των συνολικών βασικών τους κεφαλαίων. Η ίδια διαγραφή χρέους θα οδηγούσε σε απώλεια από 3% έως 5% των ιδίων κεφαλαίων των γαλλικών, ισπανικών και γερμανικών τραπεζών.

Για τις ελληνικές τράπεζες θα προέκυπταν πολλές έμμεσες συνέπειες. Συγκεκριμένα, η διατραπεζική αγορά θα έκλεινε ερμητικά για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν πλέον να αντλήσουν ρευστότητα με λογικό κόστος. Δεδομένου δε πως το risk premium -όπως αυτό αποτυπώνεται στο spread - θα αυξανόταν, τα κόστη για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα αυξάνονται και εκείνα σημαντικά.

Πηγή: insider.gr