Επικεφαλής ESM: Ως και 200 δισ. το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015

Gazzetta team
Επικεφαλής ESM: Ως και 200 δισ. το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015
Την έκταση των προβλημάτων στην Ελλάδα, τις διοικητικές ελλείψεις στη χώρα, αλλά και την τακτική που ακολουθήθηκε το πρώτο μισό του 2015 από την ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ για την μακρόχρονη παραμονή της Ελλάδας σε καθεστώς προγραμμάτων.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά χαρακτηριστικά για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι «το κόστος γι’ αυτό το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια, «παρά τις περιστασιακές διαφορές απόψεων που είχαμε η συνεργασία ήταν καλή. Η εμπειρία μάς δίδαξε ότι θα μπορούσαμε πάντα να βασιζόμαστε στους πιο σημαντικούς Ελληνες συνομιλητές μας, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη» σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.

Αναφερόμενος στην στήριξη που έλαβε η Ελλάδα από τους εταίρους της, ο κ. Ρέγκλινγκ αφήνει αιχμές λέγοντας ότι «κάποιοι στην Ελλάδα υποτίμησαν πόσο πολιτικό κεφάλαιο αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έπρεπε να σπαταλήσουν για να πείσουν τους ψηφοφόρους και τα Κοινοβούλιά τους ότι αυτές οι προσπάθειες για την Ελλάδα ήταν και για το δικό τους συμφέρον».

Για την έξοδο από τα προγράμματα ο ίδιος τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, εφόσον συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ανοίγει την οικονομία της».

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ΕΜΣ» προσθέτει, σημειώνοντας ότι «ο ΕΜΣ θα είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας» και «θα συνεργαστεί με την Ελλάδα μέχρι την πλήρη αποπληρωμή και του τελευταίου δανείου».

Πηγή: reader.gr