Αρχίζει η μάχη για την Δημαρχία της Αθήνας

Gazzetta team
Αρχίζει η μάχη για την Δημαρχία της Αθήνας
Μπορεί οι θερινές διακοπές να είναι κοντά, αλλά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από έναν χρόνο και οι μονομάχοι έχουν ξεκινήσει να παίρνουν θέση ή τουλάχιστον να δείχνουν τις προθέσεις τους.

Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Πατούλη και του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ φαίνεται ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν θα επιδιώξει να μπει σφήνα για τη διεκδίκηση του Δημαχείου. Ο κ. Πατούλης, συνεπώς, μπορεί να μην λέει ευθέως ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία, αλλά εδώ και έναν χρόνο έχει συστήσει την πρωτοβουλία “Αθήνα, Πρωτεύουσα ξανά!” και έχει συστηματοποιήσει τις επαφές του στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών έκανε και τη γενέθλια εκδήλωση της πρωτοβουλίας του με ικανοποιητική προσέλευση στα Πετράλωνα, όπου και έχει γεννηθεί.

Για ανταγωνιστικές αποδόσεις, άκου τη θεία Βίστα!

«Η εμφάνιση του Ομίλου μας, ενόχλησε πολλούς. Ανάγκασε τους βολεμένους να ξεβολευτούν, να αναζητήσουν τρόπους για να αναχαιτίσουν τη δυναμική και την αποδοχή μας στην τοπική κοινωνία. Ενόχλησε κυρίως εκείνους που είχαν συμβιβαστεί με την αδράνεια. Πίστευαν ότι οι πολίτες της Αθήνας είχαν αδρανοποιηθεί και απλά περίμεναν τον επόμενο, πορφυρογέννητο, σωτήρα, το επόμενο δημιούργημα του κομματικού σωλήνα, που θα έβλεπε την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την ανέλιξη του, για να τους σώσει από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Και σύντομα, το αρχικό τους ξάφνιασμα, έγινε φόβος. Τους τρομάξαμε ιδίως με τη συγκλονιστική μας εκδήλωση στο Κάραβελ και τότε κατάλαβαν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”, είπε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε: «Η Αθήνα χρειάζεται μια νέα συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχουν από την επομένη των εκλογών πρόσωπα που κατέχουν θέσεις αιχμής και μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά ,στην αναγέννηση της πόλης. Σε αυτή τη συμμαχία για την Αθήνα , δηλώνω παρών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Και ο Κώστας Μπακογιάννης, όμως, αποκάλυψε ότι «το σκέφτεται» (Παραπολιτικά 90,1). «Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι συζητάνε το όνομα μου για το Δήμο Αθηναίων, δεν σας κρύβω ότι είναι τιμή αυτό, το σκέφτομαι, δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι όμως ξέρω πάρα πολύ καλά πως η Αθήνα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση και αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα την πάρω τη σωστή στιγμή και προφανώς θα την ανακοινώσω. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω που είναι η δουλειά μου», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος, όλο το τελευταίο διάστημα κάνει επαφές με φόντο τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμα και το φθινόπωρο, σε σχέση με το τέλος του έτους όταν και ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι υποψήφιοι και ο κ. Πατούλης και ο κ. Μπακογιάννης, με αμφότερους πάντως να έχουν ένα ισχυρό δημοσκοπικό σημείο: ο μεν κ. Πατούλης έχει υψηλή αναγνωρισμότητα, μιας και ήδη τρέχει επί έναν χρόνο στην Αθήνα, ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής διακομματικά. Είναι σαφές ότι θα είναι κρίσιμη και η απόφαση της ΝΔ για το ζήτημα, με αυτοδιοικητικούς να ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι μέλλει γενέσθαι στο αυτοδιοικητικό μέτωπο και τον πρόεδρο του κόμματος να συστήνει προς τα γαλάζια στελέχη να μην βιάζονται και να μην ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους. Όπως και να έχει, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα που έχει συσταθεί υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι επιφορτισμένη με τη χαρτογράφηση του αυτοδιοικητικού τοπίου. Πάντως, στον δήμο της Αθήνας η ΝΔ θέλει να αποφύγει την επανάληψη του σκηνικού του 2014, όταν και εκδηλώθηκαν υποψηφιότητες τόσο από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο στήριζε η τότε κομματική ηγεσία, όσο και από τον Νικήτα Κακλαμάνη, η παρουσία, του οποίου μπορεί να μην μεταφράστηκε σε πολλές έδρες, αλλά ανέκοψε τη δυναμική δεύτερου γύρου του κ. Σπηλιωτόπουλου.

Από εκεί και πέρα, ζήτημα εύρεσης κατάλληλου υποψηφίου έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που είχε κοντέψει να κάνει την έκπληξη το 2014, έχει αναλάβει θέση διευθυντή στο ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας και δεν δείχνει πρόθυμος να κατέβει εκ νέου. Ακούγονται τα ονόματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, με εξαιρετικά μικρές πιθανότητες, όμως, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου. Οι τρεις κεντρικοί υπουργοί που ανήκουν στη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, ιδίως αν στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019.

Τέλος και το Κίνημα Αλλαγής θα αναζητήσει υποψήφιο για τον Δήμο, μιας και ο Γιώργος Καμίνης αποχωρεί μετά από μια οχταετία, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρά τις διαρροές και τα δημοσιεύματα, ξεκαθαρίζει δημοσίως τε και ιδιωτικώς ότι δεν ενδιαφέρεται. Τέλος, στο αυτοδιοικητικό πάζλ υπάρχει ο αυτοδιοικητικός, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος είχε εκφράσει πρόθεση καθόδου στις εκλογές και μάλιστα έχει δημιουργήσει και την πρωτοβουλία πολιτών «Η Αθήνα είμαστε εμείς». Το τελευταίο διάστημα, δε, συστηματοποιεί και αυτός τη δημόσια παρουσία του, κάνοντας εκδηλώσεις στα Πετράλωνα, στα Σεπόλια, αλλά και στο Πεδίον του Άρεως για το γνωστό πρόβλημα της περιοχής.

Πηγή: reader.gr