Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα, για έλλειψη σεβασμού έκανε λόγο το ελληνικό Υπ.Εξ

Gazzetta team
Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα, για έλλειψη σεβασμού έκανε λόγο το ελληνικό Υπ.Εξ
Η Ελλάδα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις «δεν μένουν χωρίς συνέπειες», ενώ λίγο αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού προς την χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από «πολύ ισχυρή» πίεση, στην οποία στην αρχή αντιστάθηκε.

«Σε αυτήν την περίπτωση ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο σύρθηκε η Ελλάδα. Το παιχνίδι ήταν πολυεπίπεδο, απλά το ξέρουμε» δήλωσε η Ζαχάροβα, κάνοντας αναφορά στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης εξέφρασε την λύπη της για την ελληνική απόφαση, σημειώνοντας ότι τέτοια περιστατικά στις διμερείς σχέσεις «δεν περνούν απαρατήρητα, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνος».

«Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Και προστίθεται: «Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης. Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: reader.gr