Στο 14,1% η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Στο 14,1% η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ
Την παγίωση της υψηλής διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει η νέαδημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα», με τα ευρήματα να κάνουν λόγο για διαφορά αυτοδυναμίας και προβάδισμα 14,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

Για πρώτη φορά όσοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι περισσότεροι από όσους προτιμούν να εξαντληθεί η τετραετία, ενώ το μακεδονικό φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την κοινή γνώμη. Στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά.

Για ανταγωνιστικές αποδόσεις, άκου τη θεία Βίστα!

Τα ποσοστά των κομμάτων

Η Ν.Δ. προηγείται με 36,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,7%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,9% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, παρά τους έντονους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8% και το ΚΚΕ με 6,8%, ενώ την είσοδο στη Βουλή εμφανίζεται να εξασφαλίζει και η Ένωση Κεντρώων με 3,2%. Μακριά από το όριο του 3% οι ΑΝΕΛ, που μένουν στο 2%.

Οι ΑΝΕΛ κινούνται στο 2%, στο 2,8% η «Ελληνική Λύση» με τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από το 2%. Με βάση τα ποσοστά αυτά η ΝΔ φέρεται να τροχιοδρομεί προς την αυτοδυναμία, με την κυβέρνηση να σημειώνει σημαντικές απώλειες λόγω της συμφωνιας για το Σκοπιανό.

Να σημειώσουμε ότι, βάση των συγκεκριμένων ευρημάτων, η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, με την κυβέρνηση να σημειώνει σημαντικές απώλειες λόγω της συμφωνιας για το Σκοπιανό.

Πώς βλέπουν συμφωνία με ΠΓΔΜ και Eurogroup

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα, ενώ μόλις το 23% τη βλέπει θετικά. Να σημειώσουμε πως στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό αποδοκιμασίας ανεβαίνει στο 83%.

Στα αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης, για πρώτη φορά διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.

Στα σημαντικότερα ποβλήματα της χώρας το οικονομικό έρχεται πρώτο με δεύτερη την ανεργία και τρίτο το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, το 57% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ενώ το 25% αποτιμά θετικά τις εξελίξεις.

Πηγή: reader.gr