Τι θα λέει η έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία και το χρέος

Gazzetta team
Τι θα λέει η έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία και το χρέος
Σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιασθούν στους Έλληνες δημοσιογράφους από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2011 που στέλεχος του ΔΝΤ δίνει συνέντευξη Τύπου επί αθηναϊκού εδάφους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των μακροοικονομικών προοπτικών, των ζητημάτων που άπτονται των αγορών εργασίας και υπηρεσιών, των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και των τραπεζών, το ΔΝΤ δεν θα προβεί στη φάση αυτή σε περαιτέρω ανακοινώσεις.

Ο Πίτερ Ντόλμαν αναμένεται να είναι φειδωλός σε δηλώσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να παραπέμψει στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο οργανισμός στο τέλος Ιουλίου.

Ήδη το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους και θα περιορίσουν μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας.

Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ρωτήθηκε για το εάν το μεσοπρόθεσμο διάστημα αναφέρεται σε 10,15 ή 20 έτη, ωστόσο παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του Ντόλμαν. «Θα ήθελα να παραπέμψω στην έκθεση του άρθρου 4 που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και η οποία θα αναφέρει τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο», είπε.

Έως σήμερα το ΔΝΤ υποστήριζε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030, ωστόσο πλέον ο ορίζοντας της βιωσιμότητας έχει επεκταθεί. Στη βάση αυτή το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν ο Ντόλμαν θα θελήσει να αποκαλύψει για πόσο χρόνια το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο.


Πηγή: insider.gr