Συμφωνία στο Eurogroup για τo χρέος της Ελλάδας

Gazzetta team
Συμφωνία στο Eurogroup για τo χρέος της Ελλάδας
Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μένουν να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρεις και δεν αποκλείεται σε λίγη ώρα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι τελικά συμφωνήθηκε να υπάρξει επιμήκυνση του διαστήματος αποπληρωμής και περίοδος χάρητος των δανείων του EFSF για 10 χρόνια ενώ η δόση που θα πάρει η Ελλάδα είναι 15 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ μπορεί να τα διαθέσει για την εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Oι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup ήταν έντονες καθώς βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρξει συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του ΕFSF αλλά και για το ύψους του «μαξιλαριού των διαθεσίμων.

Έπρεπε να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλει η Γερμανία ως προς την επιμήκυνση των δανείων του EFSF και την αναβολή των τόκων. Για αυτό τον λόγο στο περιθώριο του Eurogroup πραγματοποιήθηκαν ακόμη και τριμερείς διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτουκαι των ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Τα σημαντικότερα σημεία στο «κοστούμι» της εποπτείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, θα περιλαμβάνει τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά, οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ρήτρα μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί, αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020,συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ ως τα μέσα του 2020.

Οι πιστωτές θέλουν να δουν την χώρα να διασφαλίσει την αξιοπιστία των αγορών και αφετέρου να προσελκύσει επενδυτές, παράλληλα, οι πιστωτές απαιτούν δεσμεύσεις έναντι της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στο χρέος τα μέτρα, τα οποία συνδέονται με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα θα είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP και ANFA), τα οποία εκτιμούνται συνολικά σε 4 με 5 δις. ευρώ, αλλά και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF ύψους 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν δηλαδή η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις τότε θα αναβάλλεται η επιστροφή των SMP και ANFA.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προχωρεί σε συστάσεις, οι οποίες, όμως ενδέχεται να προκαλούν την αρνητική αντίδραση των αγορών, οι οποίες θα «τιμωρούν» την Ελλάδα με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται ακόμη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF με πιθανότερο σενάριο μέχρι τα δέκα χρόνια, καθώς και η περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων, ενώ η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού συστήματος συναντούν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Λαγκάρντ: Δεν μπορώ να πω κάτι για την Ελλάδα

«Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα, οι συζητήσεις συνεχίζονται για το υπόλοιπο της βραδιάς, οπότε δεν έχω να πω κάτι», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για το θέμα της βραδιάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης στο Eurogroup η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να περιμένουμε για εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το ζήτημα.

Πηγή: reader.gr