H κυβέρνηση θέτει τη ΝΔ προς των ευθυνών της

Gazzetta team
H κυβέρνηση θέτει τη ΝΔ προς των ευθυνών της
Αν υπάρχει ένα μήνυμα που εκπέμπει με ένταση η ΝΔ, τόσο προς το εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι ένα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κυρώνει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, θεωρώντας ότι είναι επιζήμια για τη χώρα.

Το επιχείρημα περί «επιζήμιας» συμφωνίας, δε, τόνισε στη συνάντησή του με τον Γερμανό πρέσβη Γιενς Πλέτνερ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα στο Βερολίνο μέσω του εδώ «ανθρώπου» του ότι δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις του.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, δε, με μια ενδιαφέρουσα διατύπωση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση.«Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος», είπε η κ. Σπυράκη, εννοώντας ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας που έχει συναφθεί και περάσει ήδη σε πρώτη φάση από τη Βουλή της πΓΔΜ, η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που καλείται να την κυρώσει. Και, σε αυτό το σενάριο, της κύρωσης, δηλαδή, της συμφωνίας από την υπάρχουσα Βουλή, το «όχι» της ΝΔ είναι εμφατικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, από την αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στις κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζουν τις κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα του και χθες, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ψηφίζει, ζήτησε πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει η συμφωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της, καθώς, μπορεί ο κ. Καμμένος να διατρανώνει ότι είναι σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, αλλά στην πράξη δύσκολα θα έχει πολιτικό μέλλον εντός του πλαισίου της συγκυβέρνησης. Με αυτό το δεδομένο, επιτελικά στελέχη της οδού Πειραιώς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων εντός του 2018, λόγω της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Βέβαια, στο πολιτικό παρασκήνιο διακινούνται αρκετά πολιτικά σενάρια, όπως το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στο εσωτερικό της χώρας μας, πριν την κύρωση της συμφωνίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΝΔ επισήμως λέει ότι «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα», ενώ γαλάζιες πηγές συναρτούν το τι πρόκειται να κάνει το κόμμα ως κυβέρνηση και από το διακύβευμα των εκλογών. «Οι εκλογές πάντα δημιουργούν νέα δεδομένα, ιδίως αν η κυβέρνηση έχει πέσει λόγω του Σκοπιανού», είναι η σιβυλλική απάντηση γαλάζιας πηγής στο Reader.gr

Όποτε, όμως, και να λάβουν χώρα οι εκλογές, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφούται είναι win-win: με άλλα λόγια, αν συνεχιστεί η αντιφατική πορεία της κυβέρνησης, με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο να συμφωνούν διαφωνώντας, είναι σαφές ότι η πλειοψηφία θα είναι άκρως εύθραυστη και θα γεννηθεί σημαντική πολιτική φθορά, ενώ, ακόμα και στο σενάριο που η συμφωνία για το Σκοπιανό σκαλώσει είτε στο δημοψήφισμα είτε στη συνταγματική αναθεώρηση των γειτόνων, τότε στη ΝΔ βλέπουν ότι η κυβέρνηση θα έχει επωμιστεί το πολιτικό κόστος, ασχέτως αν δεν θα ευθύνεται για το ότι δεν θα έρθει μια λύση.

Τούτων δοθέντων και με διακεκηρυγμένη τη σκληρή γραμμή του για το θέμα, η οποία εν πολλοίς αποσκοπεί και στο να θέσει τον κυβερνητικό συνασπισμό προ των ευθυνών του για τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε και έφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στο Κιλκίς, απ’όπου θα εκπέμψει μήνυμα με σαφή συμβολισμό και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.


Πηγή: reader.gr