Τσακαλώτος: Η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου

Gazzetta team
Τσακαλώτος: Η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου
Ως τυπικό θέμα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης που αναμένεται να γίνει στις 15/6.

Σε τυπική εκκρεμότητα αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

«Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας. Η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία παρείχε, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές και τους συνεργάτες όσων απουσίαζαν, για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα Παρασκευή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο» εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Επίσης, χαρακτήρισε την τοποθετήσή του αναφορικά με τις συντάξεις «συνοπτικότατη και περιεκτικότατη», καθώς επανέλαβε όσα είπε και στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης ο ESM

Κακά μαντάτα περίμεναν την κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς ο ESM αποφάσισε να μην επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM δεν άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, καθώς διαπίστωσε μόνο μερική – και όχι ολική – πρόοδο στην κατεύθυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Συμβούλιο των Διευθυντών ενημερώθηκε για την επισκόπηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η προσπάθεια των ελληνικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση κρίθηκε ανεπαρκής, γεγονός που στερεί για την ώρα τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε πως απαιτείται η επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι κάποιες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών έχουν δρομολογηθεί.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό-δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Η υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, θα σκοντάψουν

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν», αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για ανικανότητα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή την σχετική απόφαση του ESM.

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, όπως επισημαίνουν, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Πηγή: insider.gr