Στα τηλέφωνα προσπαθούν Τσίπρας και Ζάεφ να βρουν την «χρυσή τομή» για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Gazzetta team
Στα τηλέφωνα προσπαθούν Τσίπρας και Ζάεφ να βρουν την «χρυσή τομή» για την ονομασία της ΠΓΔΜ
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ «τουλάχιστον μία ή δύο φορές» τις τελευταίες ημέρες για τις τελευταίες εξελίξεις επί του ονοματολογικού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κύριο ζητούμενο των συνομιλιών ήταν η ονομασία για όλες τις χρήσεις («erga omnes»), ενώ εκτενής συζήτηση έγινε και για τις συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες την Δευτέρα

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί τη Δευτέρα, 28 Μαΐου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς..

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, στο νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Πυκνό πρόγραμμα επαφών

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Κίνα εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή: reader.gr