Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.
BWIN stripe gif

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Gazzetta team
Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ
O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε πως οι συζυτήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί πως προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

«Ακόμα δεν έχουμε επίλυση» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μετά το πέρας του διήμερου κύκλου διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν το διάλογο εκεί», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», δήλωσε ο κ. ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δύο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς

Συνεχίστηκε σήμερα, Παρασκευή, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Πριν από λίγο έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτηρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς. Οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση.

Από τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πλευρά της πΓΔΜ, (αν και το VMRO το απέρριψε στη γειτονική χώρα), τη στιγμή πάντως που η ελληνική πλευρά - ιδίως μετά την πίεση της αντιπολίτευσης - φαίνεται ότι ζητά επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.

Πηγή: reader.gr