Στη δημοσιότητα το νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο

Gazzetta team
Στη δημοσιότητα το νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο
Το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) μεταξύ Ελλάδος και θεσμών δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από αυτό ξεχωρίζουν η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, η δέσμευση της Ελλάδας για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς, καθώς και η διατήρηση της πρόβλεψης που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να επιβάλει τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019.

Συγκεκριμένα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών αναφέρεται πως η Ελλάδα θα στοχεύσει σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και πως αυτός ο στόχος υποστηρίζεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναφέρεται πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς υπάρχει μεγάλο απόθεμα «κοκκινων» δανείων (NPLs). Συγκεκριμένα απαιτείται αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πλαισίου που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στη νομοθεσία για τους υπερήμερους δανειολήπτες.

«Οι τράπεζες και η ο δημόσιος τομέας πρέπει να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των χρεών και την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μαζί με τη σταδιακή σταδιακή κατάργηση


Πηγή: insider.gr

των ελέγχων κεφαλαίου», σημειώνεται σχετικά.