Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για το Σκοπιανό

Gazzetta team
Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για το Σκοπιανό
Ένα 24ωρο πριν τη νέα συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις, Αμερικανών κι Ευρωπαίων στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Η διπλή συνάντηση των κκ. Κοτζιά και Δημητρόφ (Πέμπτη και Παρασκευή) αποκτά πλέον πολύ σημαντικό χαρακτήρα, καθώς από αυτήν θα κριθεί το εάν οι δυο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου σε τροχιά σύγκλισης, ή εάν η διαπραγμάτευση θα λάβει πλέον μια τροπή ναυαγίου. Για αυτό και τα τελευταία 24ωρα, στην πίεση που ασκούν αμερικανοί αξιωματούχοι προστέθηκε αυτή της γερμανίδας Καγκελαρίου, που όπως επιβεβαιώνουν πηγές σε Αθήνα και Σκόπια, συνομίλησε τηλεφωνικά με τους δυο Πρωθυπουργούς, Τσίπρα και Ζάεφ. Υπενθυμίζεται πως η κ. Μέρκελ είχε συναντηθεί στη Σόφια τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ζόραν Ζάεφ και είχε εκφράσει την ικανοποίησή για τις συνομιλίες των δυο πλευρών. Αθήνα και Σκόπια δεν διέρρευσαν το περιεχόμενο της συνομιλίας με την κ.Μέρκελ. Πιθανολογείται πως η γερμανίδα Καγκελάριος επέμεινε στην ανάγκη οι δυο χώρες να μην αφήσουν να χαθεί το “μομέντουμ” και να συνεχίσουν εντατικά την προσπάθεια επίλυσης της 27χρονης διαφοράς.

Το πρόβλημα όμως εστιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή στην απόρριψη από την πλευρά της Αθήνας στο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”, μια ονομασία που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως συζητούσε διαλλακτικά με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, άλλαξε όμως γρήγορα ρότα όταν συνειδητοποίησε ότι η πρόταση συναντά την κατηγορηματική άρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε συνδυασμό με το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να αναλάβει η κυβέρνηση σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα, η ελληνική κυβέρνηση γρήγορα έστειλε σήμα στην σκοπιανή πλευρά, ότι δεν συζητά την πρόταση και θέλει να επανέλθει στις προτάσεις Νίμιτς (για τις οποίες σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως η Ελλάδα αφήνει το ελεύθερο στην πλευρά της ΠΓΔΜ να επιλέξει το όνομα που επιλέγει, εξαιρουμένης της ονομασίας “Μακεδονία (Σκόπια)”). Στις ΗΠΑ πάντως, ο κ. Κοτζιάς φαίνεται πως δέχθηκε πιέσεις από παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης να ξαναδεί η ελληνική πλευρά την προοπτική συμφωνίας στο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Σχετική συζήτηση δεν φαίνεται να έγινε με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όμως ο έλληνας υπουργός εξωτερικών είχε δυο επαφές με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, με τον οποίο έγινε συζήτηση επί του θέματος.

Τούτων δοθέντων η συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών Πέμπτη και Παρασκευή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σε αυτή θα διαφανούν και οι διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα, για το εάν δηλαδή ο κ. Νίμιτς θα βάλει στη δική του δέσμη ιδεών και την επιλογή του “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Καμία πάντως από τις δυο πλευρές δεν θέλει να χρεωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ένα ναυάγιο στη διαπραγμάτευση για αυτό και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει το τραπέζι των συζητήσεων. Εξυπακούεται ότι οι εντυπώσεις θα κρίνουν και τις μετέπειτα εξελίξεις, στις κρίσιμες συνόδους κορυφής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Πηγή: reader.gr