Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.
BWIN stripe gif

«Κρύος ιδρώτας» για κυβερνητικούς βουλευτές από τα σχέδια «σπασίματος» της Β' Αθηνών

Gazzetta team
«Κρύος ιδρώτας» για κυβερνητικούς βουλευτές από τα σχέδια «σπασίματος» της Β' Αθηνών
Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη ως προς το σχέδιό της για κατάτμηση της Β' Αθήνας και να δηλώνει έτοιμη να το ψηφίσει ακόμη και μόνη της, μετά τη διαφωνία της αντιπολίτευσης, ωστόσο η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις και το γενικότερο πολιτικό κλίμα που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ φέρνει... ταραχή στα στελέχη του.

Ακόμη και σε κορυφαίους υπουργούς, των οποίων η εκλογή τίθεται εν αμφιβόλω κι ενώ ήδη κάποιοι επιδίωκαν τη «μετακόμισή» τους από περιφέρειες της επαρχίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται πως δεν θα εκλέξει καν βουλευτή, εάν πράγματι είναι δεύτερο κόμμα...

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για το «σπάσιμο» της Β' Αθήνας, παράλληλα με την πίεση που επιχειρεί να ασκήσει με κάθε τρόπο και μέσο στο Κίνημα Αλλαγής ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή δημοσιεύματα ή σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής ακριβώς για «μετεγγραφές» υπουργών ή άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στη Β' Αθήνας...

Ποια είναι, όμως, τα σημερινά δεδομένα - προ κατάτμησης, δηλαδή; Η Β' Αθήνας βγάζει 44 βουλευτές, εκ των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 17 (σ.σ.: ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που εξελέγη στη σειρά, ανεξαρτητοποιήθηκε στην πορεία). Εάν, όμως, είναι δεύτερο κόμμα, τότε θα βγάλει πιθανότατα τους μισούς - ή λίγο πάνω ή και λίγο κάτω από αυτούς, ανάλογα με τα ποσοστά του. Σήμερα, εκλεγμένοι είναι οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία και Γιώργος Κυρίτσης.

Από αυτούς, μόνο οι πρώτοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν - θεωρητικά, πάντα, καθώς το Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγησαν με λίστα και όχι με σταυρό. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η λίστα είχε πολύ μεγάλες διαφορές και ανακατατάξεις σε σχέση με τη σειρά εκλογής του Ιανουαρίου του 2015, καθώς είχε επέλθει στο ενδιάμεσο η αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας και της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και η αποχώρηση του πρωτεύσαντος - με διαφορά - στη σταυροδοσία, Γιάνη Βαρουφάκη, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα.

Ήδη μάλιστα, κάποιοι εκ των σημερινών βουλευτών εξετάζουν τη μετακίνησή τους σε άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης έχει «κλειδώσει» ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής (σ.σ.: σε περίπτωση που περάσει το σχέδιο κατάτμησης, θα είναι μάλλον στην Ανατολική Αττική), ενώ συζητείται και η μετακίνηση του Νίκου Τόσκα και του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αντίστοιχα, έχει συζητηθεί το όνομα είτε του Γιώργου Σταθάκη είτε του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι εξελέγησαν το 2015 στα Χανιά, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μάλλον μία έδρα. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ενδέχεται, επίσης, να μην είναι υποψήφιος, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους δύο εκπροσώπους των Οικολόγων, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά. Για μετακίνηση από τη Μεσσηνία στη Β' Αθήνας έχει ακουστεί και το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου, δεδομένης της (νέας) υποψηφιότητας του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση - εκτός κι αν δοκιμάσει εκείνος την τύχη του στη Β' Αθήνας.

Από εκεί και πέρα, στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συμμετάσχουν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο - αν και για την περίπτωσή του συζητείται το Επικρατείας, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο (σ.σ.: δεν ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου για τις εμφανίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο). Αντίστοιχα, συζητείται η υποψηφιότητα της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ υπάρχουν και οι νυν βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι ενδέχεται να αναζητήσουν την τύχη τους στη Β' Αθήνας ή να «επιστρέψουν» σε αυτήν (Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Κοτζιάς). Στη Β' Αθήνας, επίσης, ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές - αλλά δεν εξελέγη - ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, κάποιες από τις θέσεις να διεκδικηθούν και από βουλευτές που θα θελήσουν να μετακινηθούν από την Α' Αθήνας, όπου επίσης αναμένεται «σφαγή» κορυφαίων: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα 4 βουλευτές που συνιστούν κορυφαία ονόματα (Φλαμπουράρης, Βούτσης, Φίλης, Βερναρδάκης), αλλά με τα νέα δεδομένα μπορεί να βγάλει μόνον έναν ή δύο, στην καλύτερη περίπτωση.

Τα βασικά συμπεράσματα πάντως είναι δύο. Πρώτον, ότι τυχόν κατάτμηση της Β' Αθήνας θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή και θα αναδιατάξει το σκηνικό, δίχως να αποκλείονται σ' αυτήν την περίπτωση και παρεμβάσεις «άνωθεν» προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες. Δεύτερον - και σημαντικότερο - πως σε κάθε περίπτωση αναμένεται «σφαγή» κορυφαίων και -όπως συμβαίνει κάθε φορά που μια κυβέρνηση χάνει την εκλογική αναμέτρηση - αναμένεται να επιμετρηθεί στο αποτέλεσμα της σταυροδοσίας η υπουργική θητεία των υποψηφίων. Είτε θετικά είτε αρνητικά, συμβάλλοντας πάντως μαζί με το όλο σκηνικό σε «σφαγή» κορυφαίων στον ΣΥΡΙΖΑ...


Πηγή: reader.gr