«Μακεδονία του Ίλιντεν» το έκτο όνομα στις διαπραγματεύσεις

Gazzetta team
«Μακεδονία του Ίλιντεν» το έκτο όνομα στις διαπραγματεύσεις
Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» πρότεινε η πλευρά της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με διαρροές σκοπιανών μέσων ενημέρωσης.

Το συγκεκριμένο όνομα παραπέμπει σε δύο εξεγέρσεις στη γείτονα χώρα, το 1903 και το 1945 και οι σοσιαλιστές εκτιμούν ότι δίνει τη λύση στο erga onmes καθώς δεν μπορεί να το αρνηθεί η αντιπολίτευση.

Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα έχει αποδεχτεί μια τέτοια ονομασία για συζητήσεις. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι η ελληνική πλευρά να μην αποδεχτεί ένα ανάλογο όνομα γιατί ουσιαστικά αυτό παραπέμπει στη «μήτρα» του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού και επιπλέον δεν περιλαμβάνεται στα πέντε ονόματα που έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Μάθιου Νίμιτς.

Tα υπόλοιπα πέντε ονόματα που είναι επίσημα στην διαπραγμάτευση είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Ονομασία που θεωρείται «κλεισμένη» είναι το «Άνω Μακεδονία», όπως έγραψε νωρίτερα το Reader.gr αν και η χθεσινή τοποθέτηση Τσίπρα, που υποστήριξε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το όνομα και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να διαχωρίζει την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της, επανέφερε το σενάριο του «Νέα Μακεδονία» ως επιλογή επάνω στο τραπέζι.


Πηγή: reader.gr