Το τριπλό μήνυμα της κυριακάτικης κάλπης στη ΝΔ

Gazzetta team
Το τριπλό μήνυμα της κυριακάτικης κάλπης στη ΝΔ
Η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρων και συμβουλίων των Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων της ΝΔ, αλλά και συνέδρων για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, άφησε ικανοποιημένους τους ανθρώπους της ΝΔ, οι οποίοι επέμειναν τόσο στο να γίνει η διαδικασία όσο και στο να γίνει κατ’ αυτό τον τρόπο, ιδίως με το άνοιγμα στη βάση της εκλογής των προέδρων των ΝΟΔΕ.

Και μπορεί, όπως και σε κάθε άλλη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, να υπήρξαν τζαρτζαρίσματα και εσωτερικοί διαγκωνισμοί, έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ, όμως, μετέδιδαν χθες στο Reader.gr ότι εν τέλει η εσωκομματική διαδικασία ήταν μια από τις πιο ήπιες των τελευταίων ετών, χωρίς να παρατηρηθούν οργανωτικά προβλήματα ή έντονες γκρίνιες. Προς επίρρωσιν αυτού, μάλιστα, γαλάζια πηγή ανέφερε στο Reader.grτο εξής παράδειγμα: σε όλη την Επικράτεια, υπήρξαν μόλις 32 περιπτώσεις ανθρώπων που θέλησαν να ψηφίσουν και δεν βρήκαν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους, καίτοι ήταν οικονομικά ενήμεροι. Το ζήτημα διευθετήθηκε με ενέργεια της ΚΕΦΕ και δεν υπήρξε ένταση. Μάλιστα, επιτελείς της Πειραιώς στέκονταν και στον ρόλο των βουλευτών του κόμματος, σημειώνοντας ότι λειτούργησαν ενωτικά και χωρίς διάθεση φαβοριτισμού στις περιφέρειές τους.

Κάπως έτσι, με βάση τους αριθμούν που προκύπτουν, πάνω από 150.000 άνθρωποι, οικονομικά ενήμερα μέλη της ΝΔ, πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους τοπικούς εκπροσώπους του κόμματος, δημιουργώντας μια εξαιρετικά συγκροτημένη κομματική βάση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κληθεί αρκετές φορές να συμμετάσχει σε κομματικές διαδικασίες και να συνδιαμορφώσει κομματικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα του κόμματος πριν από το συνέδριο του 2017. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία, η ανανέωση τόσο στις 66 ΝΟΔΕ όσο και στις Δημοτικές Οργανώσεις θα είναι της τάξης του 50%, ενώ ήδη από το τέλος της εβδομάδας γαλάζιες πηγές τόνιζαν ως επιτυχία του εγχειρήματος το ότι στα γαλάζια μητρώα ενεγράφησαν περίπου 28.000 νέα μέλη, που δεν είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές του 2015.

Τούτων δοθέντων, αναλύοντας τα δεδομένα, στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ καταλήγουν σε τρία συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα μηνύματα της εσωκομματικής διαδικασίας. Αφενός, ότι συνεχίζεται η διαδικασία ανοίγματος στην κοινωνία, κάτι που αποτελεί στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, και αντανακλάται στη δημιουργία μιας ευρείας και ενεργής κομματικής βάσης, συνδυαστικά με τις ομαλές αλλαγές φρουράς σε μια σειρά κομματικών οργανώσεων, καθώς πάνω από 8.000 άνθρωποι ήταν υποψήφιοι για περίπου 4.000 κομματικές θέσεις. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, με δεδομένη την κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, οι κομματικές οργανώσεις της ΝΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκλογές ανά πάσα στιγμή, ενώ μέχρι τότε, τα στελέχη των ΝΟΔΕ και ΔΗΜ.ΤΟ. θα φροντίζουν να αποκωδικοποιούν το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ προς τους πολίτες. Και τρίτον, η ομαλή διαδικασία βοήθησε, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας, κρίσιμο για δύο λόγους: αφενός, γιατί στελέχη της ΝΔ είχαν αμφισβητήσει το κατά πόσον ήταν σκόπιμο προεκλογικά να ανακινηθούν τα «εσωκομματικά πάθη», αφετέρου γιατί στη ΝΔ διαβλέπουν προσπάθειες διεμβολισμού του κόμματος, απορρέουσες από το Μαξίμου, ώστε να δημιουργηθεί κάποια νέα κομματική πρωτοβουλία στον χώρο της Κεντροδεξιάς ή της ευρύτερης Δεξιάς.

Με τα τελικά αποτελέσματα ανά την επικράτεια να αναμένονται σήμερα οριστικά, συνεπώς, στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι κέρδισαν δύο στοιχήματα: της κινητοποίησης και της ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού. Η επιτυχία του εγχειρήματος, βεβαίως, θα κριθεί και σε δεύτερο χρόνο: από την αντίδραση του κομματικού μηχανισμού σε συνθήκες εκλογών.


Πηγή: reader.gr