Ανησυχία Βίτσα για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στον Έβρο

Gazzetta team
Ανησυχία Βίτσα για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στον Έβρο
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα ολοένα κι αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στον Έβρο μέσω της Τουρκίας.

Την ανησυχία του για την αυξητική τάση των προσφυγικών ροών στη χώρα, εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εστίασε την προσοχή του κυρίως στον Έβρο, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου «transition» για την καλύτερη κατανομή τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο υπουργός σημείωσε κατά την ομιλία του ότι οι ροές παρουσίασαν ραγδαία αύξηση μετά τη Σύνοδο της Βάρνας και ανακοίνωσε ότι το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 εισήλθαν στη χώρα 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μόνο τον Απρίλιο, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών ενώ από τον Έβρο εισήλθαν στη χώρα μας 2.700 άτομα εκ των οποίων οι 340 το πρωί της Τρίτης.

Ο μέσος όρος νέων εισόδων ημερησίως, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα:

- το 2017 ήταν 54
- το πρώτο δίμηνο του 2018 αυξήθηκε στις 62 με 66 την ημέρα
- μετά τη Βάρνα σε 126 ημερησίως
- και τις τελευταίες ημέρες περίπου σε 200.

«Αυτά για να έχετε μία εικόνα ότι πλέον έχουμε μία τάση αυξητική. Δεν με τρομάζει με ανησυχεί. Δεν με τρομάζει όσον αφορά στα νησιά γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Πραγματικά ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας, που επέμεινε, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν σχέδιο αντιμετώπισης και μάλιστα τόσο για την αυξητική τάση των ροών όσο και για το ενδεχόμενο αλματώδους αύξησης των ροών, καλώντας μάλιστα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε διάλογο το επόμενο διάστημα για κατάθεση προτάσεων με στόχο την οριστικοποίησή τους.

Πηγή: reader.gr