Συνεχίζεται η κόντρα για την Novartis μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Gazzetta team
Συνεχίζεται η κόντρα για την Novartis μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για τη Novartis ενώ σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου οι βουλευτές μέλη της πλειοψηφίας επισημοποιούν το πόρισμά τους.

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το συνολικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ειδικό σκάνδαλο της NOVARTIS», σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξάλλου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στο πόρισμα θα υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση με εμπεριστατωμένο τρόπο, της αναρμοδιότητας της Βουλής να δικάσει την υπόθεση, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως κριθούν ένοχοι».

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια 48ωρη προθεσμία για την προετοιμασία του πορίσματος. Ο βασικός κορμός, το πολιτικό σκεπτικό και το νομικό μέρος ως προς την αναρμοδιότητα της Βουλής έχουν ολοκληρωθεί αλλά κρίθηκε απαραίτητη μια μικρή προθεσμία για την τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου. Αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής και την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό στο σύνολο του θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό που το συνοδεύει (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κλπ) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

ΝΔ για Novartis: Η σκευωρία αποκαλύφθηκε

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS στη δική τους πορισματική έκθεση.

Η αποχώρηση

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Προανακριτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες, να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας» αναφέρει η ΝΔ στο πόρισμά της και τονίζει: «δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται» και συνεπώς «με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».

Δεν προκύπτουν ενδείξεις

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι «δεν προέκυψαν, από την διαδικασία, ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Εξάλλου, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο σχετικό περιέχεται στη σχετική δικογραφία, πέραν των τριών μαρτυρικών καταθέσεων προσώπων - εμφανιζόμενων ως προστατευόμενων -, καταθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί είτε από τη Δικαιοσύνη, είτε από την Προανακριτική Επιτροπή και που από μόνες τους έχουν μηδενική αποδεικτική αξία, ως σαφώς ορίζει η Δικονομία. Ειδικώς δε, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπό αξιολόγηση δικογραφία, δεν υφίσταται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο ούτε καν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και εν γένει η παραμικρή έστω και ελάχιστη ένδειξη τελέσεώς του».

Οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι «στην πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν υπάρχει περιγραφή συγκεκριμένων πράξεων προς εξέταση ανά εξεταζόμενο πρόσωπο, διότι, ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, ούτε οι ίδιοι οι προτείνοντες την σύσταση της Επιτροπής απετόλμησαν κάτι σχετικό. Αντίθετα, η πρόταση αναφέρεται σε κατηγορίες αδικημάτων (απιστία, δωροδοκία, δωροληψία, νομιμοποίηση), γενικά και χωρίς να αναφέρει πουθενά συγκεκριμένη πράξη που θα συγκροτούσε την αντικειμενική υπόσταση κάποιου εκ των προαναφερθέντων αδικημάτων».

Η αρμοδιότητα

Ως προς το ζήτημα της αρμοδιότητας, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να εξετάσει την ουσία της υποθέσεως παρά την πάγια νομολογία των Δικαστηρίων επί του θέματος, διότι δήθεν αν το έπραττε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. «Δηλαδή, ενώ η εισαγγελέας Διαφθοράς διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή και ταυτοχρόνως κρατώντας το μέρος της που αφορούσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ασκήσει προανακριτικές πράξεις εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Βουλής, ενώ η πλειοψηφία εφάρμοσε με την σειρά της το άρθρο 86 του Συντάγματος, προτείνοντας αρχικά και εν συνεχεία συγκροτώντας την επιτροπή, εν συνέχεια απεφάνθη, παρά την ενιαία νομολογία των Δικαστηρίων ότι δήθεν δεν έχει αρμοδιότητα και δεν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 86» σημειώνει η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι έτσι «δεν εξέτασε καν, αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίνων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της Κυβέρνησης» και η πλειοψηφία «πανικόβλητη, κρύφτηκε πίσω από την δήθεν αναρμοδιότητά της, αποκαλύπτοντας όμως τον οργανικό της ρόλο στην κυβερνητική σκευωρία.

Η εξάλειψη του αξιόποινου της απιστίας

Για το ζήτημα της εξάλειψης του αξιόποινου της απιστίας, η ΝΔ τονίζει ότι «η κρίση περί εξάλειψης του αξιοποίνου της απιστίας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως, εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου Κουρουμπλή».

Παραπομπή στη Δικαιοσύνη

Για την επαναδιαβίβαση της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ επισημαίνει ότι το Σύνταγμα, άρθρο 86 παρ 4, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία διαβίβασης της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, διαδικασία που η πλειοψηφία δεν εφαρμόζει. Επικαλείται μάλιστα όσα έχει δηλώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2018. «Τι θα πει, εμείς θα παραπέμψουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Η μία εξουσία παραπέμπει στην άλλη; Έχει τέτοια αρμοδιότητα να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Δίκιο έχετε. Διαπιστωτική θα είναι η κρίση μας. Η Δικαιοσύνη έχει αρμοδιότητα και το σωστό ρήμα θα είναι να πούμε ότι διαπιστώνεται» ανέφερε τότε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η Προανακριτική Επιτροπή απλώς θα διαπιστώσει την αναρμοδιότητα της Βουλής και δε θα διαβιβάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείται η πλειοψηφία» συμπεραίνει η ΝΔ.

«Η όλη υπόθεση σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής απεδείχθη ότι ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, χωρίς ποτέ να κληθούν μάρτυρες, να εξεταστεί το υλικό και να δοθεί στα εμπλεκόμενα πρόσωπα η δυνατότητα να απαντήσουν επί της ουσίας των υποτιθέμενων κατηγοριών (οι οποίες όπως προαναφέραμε, ποτέ δεν προσδιορίστηκαν)» αναφέρει η ΝΔ και καταλήγει:

«Η διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση, με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, το οποίο κατέπεσε, ελλείψει οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, αφήνοντας τους σκευωρούς εκτεθειμένους απέναντι στο Σύνταγμα, τον Ποινικό Δικαστή και κυρίως απέναντι στον Λαό μας.

Αφού πρώτα εφάρμοσαν τις διατάξεις του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, αφού έστησαν κάλπες σπιλώνοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους, εν συνέχεια, αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως, παρά την επίμονη αίτηση του συνόλου της Αντιπολιτεύσεως και των εμπλεκομένων προσώπων, δήθεν για να αποφύγουν την εξάλειψη του αξιόποινου αν και άριστα γνώριζαν ότι η διαπίστωση αυτή έπεται της διερευνήσεως της ουσίας της υποθέσεως. Και αυτό το έκαναν για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.

Η σκευωρία όμως έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».