Τσίπρας: Συνεχίζουμε για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο

Gazzetta team
Τσίπρας: Συνεχίζουμε για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο
«Δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάναμε καλά που δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςαπό το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πλέον η κοινωνία και οι πολίτες βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, αλλά και διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει άλλο σενάριο από αυτό της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

«Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη πως το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να χωρίσει πολιτικές που είναι ωφέλιμες για τη χώρα κι άρα έλεγαν πως χρειαζόμαστε τους ξένους τεχνοκράτες για να μας βάζουν στο σωστό δρόμο. Χωρίς να υπερεκτιμήσω τις δυνατότητες του πολιτικού μας συστήματος απόψεις σαν αυτές αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού» σημείωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον «παράταση του μνημονίου, δεν υπάρχει πλέον μη καθαρή ή “βρώμικη” έξοδος ούτε άλλοι τέτοιοι νεολογισμοί». Το μόνο που υπάρχει σήμερα στον ορίζοντα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η «σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και μια καθαρή έξοδος».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν το σημείο στο οποίο βρισκόταν η χώρα όταν ανέλαβαν την εξουσία αλλά και την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για να λύσει τη δύσκολη όπως την χαρακτήρισε εξίσωση: «Από τη μια να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές κι από την άλλη να μην διαρρήξουμε τους δεσμούς μας με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και μας στηρίζουν». «Κάναμε καλά που δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο. Με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς καταφέραμε το μείζον, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς το γκρεμό και να πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε μάλιστα πως η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική από την στιγμή αφού «πλέον έχουμε μια κοινωνία που πατάει ξανά στα πόδια της, παρά τις δυσκολίες και οι πολίτες ξαναβρίσκουν δειλά-δειλά την αισιοδοξία τους και αποκτούν προσδοκίες.«Δεν θέλουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τι θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης

Με στόχο να κρατήσουμε την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία δυνατή, παρουσιάζουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στο Eurogroup της Παρασκευής, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως «πρώτη φορά θα εξεταστεί κάτι εξολοκλήρου δικό μας».

Θα είναι, συνέχισε, ένα σαφές και ευκρινές στίγμα των δικών μας αξιών. «Οι δικές μας αξίες έχουν να κάνουν με την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια οικονομία, την τόνωση της καινοτομίας, την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της οικονομίας, με «ατμομηχανή» της ανάπτυξης τον τουρισμό.

Το αναπτυξιακό μας σχέδιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προβλέπει επίσης ρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προβλέπει οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός κοινωνικού κράτους πρόνοιας, που θα διασφαλίσει την αξιοπρέπεια σε όλους.