Πρέσβης Τουρκίας: Σημαίες σε νησάκια αποτελούν πρόκληση

Gazzetta team
Πρέσβης Τουρκίας: Σημαίες σε νησάκια αποτελούν πρόκληση
Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο από τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Φαρούκ Καιμακτσί.

Σε συνέντευξή του στο Euraktiv.gr, ο κ. Καιμακτσί αφενός αναρωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες, αναφερόμενος στα Ίμια.

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν.»

Ο κ. Καιμακτσί ουσιαστικά είπε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την «ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο. Mέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές»!

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;» πρόσθεσε.

Για τα Ίμια ανέφερε ότι: «Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο είπε: «Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες. Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποιεί το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Τελεία.»

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες. Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει.»

Kληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κυνηγήσει τους Γκιουλενιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι δεν μιλάμε για «απαγωγές» και ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τα κράτη να τους εκδώσουν.


Πηγή: insider.gr