Ξεκινά ο μαραθώνιος του Τσακαλώτου για το ελληνικό χρέος

Gazzetta team
Ξεκινά ο μαραθώνιος του Τσακαλώτου για το ελληνικό χρέος
Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Συνεδρίαση του ΔΝΤ συμπίπτει με θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μόνον καλά λόγια να πουν για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας και παρασκηνιακά έχουν εντατικοποιηθεί οι διεργασίες για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνεργασία στο ΔΝΤ με τον Πιέρ Μοσκοβισί στις 3.15 ώρα Ελλάδος, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις 4 το απόγευμα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ στις 4.40 το απόγευμα και στις 7 το απόγευμα με τον Μάριο Ντράγκι.

Αύριο θα δει την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, με τους οποίους θα συζητήσει πτυχές του θέματος του χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει με τους όρους του Ταμείου κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Ο Τόμσεν αναμένεται να μετάσχει και στις σημερινές διεργασίες του Washington Group που θα εξετάσει τις τεχνικές απομείωσης του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έχει πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρεί πλέον πως η χώρα βγαίνει στις αγορές με ανεκτά επιτόκια, ενώ φέρεται να επικροτεί και τη «ρήτρα ανάπτυξης» στην οποία έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε στο CNBC πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχουν ορισμένα θέματα στο τραπέζι σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης. (…) Εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι πραγματικά είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε τα κενά απ' ό,τι ήμασταν πριν», είπε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.


Πηγή: insider.gr