Slogun:Ο Γιουλ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της EuroLeague και αυτός με τα περισσότερα μπινελίκια από οπαδούς

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιουλ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της EuroLeague και αυτός με τα περισσότερα μπινελίκια από οπαδούς
BWIN stripe gif

Τα σχέδια της ΝΔ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Gazzetta team
Τα σχέδια της ΝΔ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Στις εξελίξεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού εστιάζει την προσοχή της η ΝΔ, με δεδομένη πλέον τη διαπίστωση ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές θεμελιώδεις παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου, δημιουργώντας έτσι σημαντικό ζήτημα για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.
Η ΝΔ, άλλωστε, είχε ασκήσει ήδη από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, το 2016, δριμεία κριτική στις επιλογές του τότε υπουργού Εργασίας, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικές εισφορές», οι οποίες, συνδυαστικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις, ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ για την φοροδοτική και εισφοροδοτική τους ικανότητα.

Γαλάζιες πηγές, άλλωστε, έλεγαν στο Reader.gr πως η κριτική που άσκησε η ΝΔ στον επίμαχο νόμο δικαιώθηκε εν τοις πράγμασι, καθώς από τα τελευταία στοιχεία εμφανίζονται ως δηλωθέντα σημαντικά μικρότερα εισοδήματα, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι αυτό προκύπτει διότι, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αλλιώς και οδηγούνται στο μέτωπο της παραοικονομίας, την ώρα που πολλοί διέκοψαν και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. «Πρόκειται επί της ουσίας για δήμευση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, όταν το σύστημα δεν είναι καν ανταποδοτικό για το ύψος των εισφορών που καταβάλλει ένας ασφαλισμένος», σχολιάζουν επ’ αυτού γαλάζιες πηγές.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έδωσε με δήλωσή του δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν αφορούν, δε, ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, όπως λένε κατά βάση από την κυβέρνηση ως προς τις επιβαρύνσεις που δημιουργήθηκαν. «Δικηγόρος που έχει καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα του μείνουν 4.836 ευρώ, ενώ, μηχανικός που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει συνολικές κρατήσεις 73% και θα του μείνουν 5.292 ευρώ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης ενδεικτικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ θα κινηθεί με στόχο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, μια πρόταση που στη ΝΔ αξιολογούν σοβαρά, χωρίς πάντως να τους δεσμεύει, είναι αυτή που έχει καταθέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο για πλαφόν εισφορών και φόρων στο 50% των καθαρών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ώστε το υπόλοιπο 50% να μπορεί να κατευθύνεται σε δανειακές υποχρεώσεις, καταναλωτικές δαπάνες κ.ο.κ. Συνεπώς, γαλάζιες πηγές εξηγούν στο Reader.gr πως για τη ΝΔ η λέξη-κλειδί είναι η «βιωσιμότητα» του συστήματος και προκρίνουν ως πρώτο βήμα για την αναγκαία μείωση των συντελεστών την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, με την οποία θα διαπιστωθούν οι δυνατότητες του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της δημιουργίας συμπληρωματικών επαγγελματικών ταμείων-να σπάσει δηλαδή η ενιαία δομή του ΕΦΚΑ- για να διατηρηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην μειώνεται τόσο σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων, όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορεί να διασφαλιστεί η χορήγηση αξιοπρεπών και εγγυημένων συντάξεων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς εκτιμούν ότι, αν ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός από την απόφαση του ΣτΕ, τότε θα ζητηθούν ισοδύναμα μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών, ενώ ήδη επίκειται έως το τέλος του 2018 η σημαντική μείωση στους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω του επανυπολογισμού της προσωπικής διαφοράς που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.


Πηγή: reader.gr